MORAĆEMO DA SE NAVIKNEMO NA VIRUS: Kineski naučnici kažu da neće skoro nestati, a lek već imamo u organizmu
Ovo će biti epidemija s kojom ćemo živeti još jako dugo i verovatno će se pojavljivati sezonski, Foto: EPA / ALEX PLAVEVSKI

mračna saznanja

MORAĆEMO DA SE NAVIKNEMO NA VIRUS: Kineski naučnici kažu da neće skoro nestati, a lek već imamo u organizmu

Upravo ova grupa asimptomatskih pacijenata čini obuzdavanje epidemije puno težim, objavili su kineski naučnici na brifingu u Pekingu

Objavljeno:

Kineski naučnici tvrde da koronavirus nikada nećemo potpuno iskoreniti, čime su se pridružili sve većem broju svetskih stručnjaka koji kažu da će se virus vraćati sezonski, poput gripe.

Kako piše Blumberg, kineski naučnici tvrde da je malo verovatno da će koronavirus nestati na način kako je njegov "stariji brat" SARS nestao pre 17 godina, budući da se prenosi među ljudima bez da izaziva pojavljivanje simptoma kod svih. Upravo ova grupa asimptomatskih pacijenata čini obuzdavanje epidemije puno težim, objavili su kineski naučnici na brifingu u Pekingu.

Kod SARS-a su zaraženi imali jako teške simptome. Jednom kada su stavljeni u karantin, bolest se prestala širiti. Suprotno tome, u Kini se i dalje pojavljuje sve više asimptomatskih slučajeva koronavirusa, iako je epidemija dovedena pod kontrolu.

"Ovo će biti epidemija s kojom ćemo živeti još jako dugo i verovatno će se pojavljivati sezonski", kazao je Jin Kui s kineske Akademije medicinskih nauka.

Među naučnicima širom sveta stvara se konsenzus da će virus biti jako teško potpuno uništiti i to uprkos strogim merama i karantinima širom sveta, koje su zaustavile ekonomiju. Neki čak pozivaju da se dopusti da se virus kontrolisano širi među mlađom populacijom kako bi se stekao "imunitet krda", dok neki, poput Švedske, odbijaju uvesti stroge mere i karantin.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.