TRAMP DONOSI KLJUČNU MERU: Ovaj sektor je označen kao KRITIČNA INFRASTRUKTURA AMERIKE
Donald Tramp, Foto: EPA/ MICHAEL REYNOLDS / POOL

zaštitna oprema će biti obezbeđena

TRAMP DONOSI KLJUČNU MERU: Ovaj sektor je označen kao KRITIČNA INFRASTRUKTURA AMERIKE

Savezna vlada se obavezuje da će obezbediti zaštitnu opremu za zaposlene u tom sektoru

Objavljeno:

Predsednik SAD Donald Tramp danas će potpisati ukaz kojim se naredjuje proizvodjačima mesa da nastave svoje aktivnosti da bi se izbegle nestašice u vreme kada brojni pogoni prekidaju rad zbog širenja zaraze korona virusom medju zaposlenim. Tramp se poziva na Zakon za odbranu proizvodnje kojim se taj sektor označava kao kritična infrastruktura u ovoj teškoj ekonomskoj krizi kroz koju prolaze SAD kao posledica mera izolacije zbog korona virusa.

Naredjenje dolazi posle upozorenja vodja te industrije da bi mogle da se pojave nestašice mesa već za nekoliko dana pošto su brojni radnici u vodećim pogonima testirani pozitivno na virus, prenosi AP.

Savezna vlada se obavezuje da će obezbediti zaštitnu opremu za zaposlene u tom sektoru.

"Potpisaću ukaz u roku od sata", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

U SAD se zatvara sve više pogona mesne preradjivačke industrije zbog zaraze zaposlenih korona virusom, što izaziva zabrinutost oko lanca snabdevanja. ; Savezna vlada radi na tome da spreči situaciju u kojoj će većina pogona za preradu mesa biti zatvorena na neko vreme što bi moglo da dovede do pada snabdevenosti samoposluga mesom od 80 odsto.

Američki gigant za proizvodnju mesa Tajson fuds (Tyson Foods) u četvrtak je objavio da je privremeno zatvorio jednu klanicu zbog Kovida-19.

Njegov konkurent JBS USA je nekoliko dana ranije objavio zatvaranje fabrike u Minesoti gde se obradjuje 20.000 svinja dnevno, kao i još jednu lokaciju za preradu govedjeg mesa u Koloradu.

Sindikat koji predstavlja zaposlene u agro-prehrambenom sektoru UFCW zatražio je danas da predsednički ukaz ide zajedno sa merama o povećanju testova za Kovid 19 i merama socijalnog distanciranja u fabrikama.

"Realnost je da radnici stavljaju svoj život na kocku svaki dan da bi hranili našu zemlju za vreme ove ubitačne epidemije", rekao je predsednik sindikata Mark Peroni.

On je rekao da je najmanje 20 zaposlenih u tom sektoru umrlo od korona virusa a više od 5.000 je u bolnici ili imaju simptome zaraze.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.