IMAJU NAJGORE ZDRAVSTVO U EU, MNOGO STARIH I GRANIČE SE SA ZEMLJOM HAOSA! Ipak, pobedili su koronu
Bolnica, ilustracija, Foto: EPA/ CLEMENS BILAN, Ilustracija

svaka im čast

IMAJU NAJGORE ZDRAVSTVO U EU, MNOGO STARIH I GRANIČE SE SA ZEMLJOM HAOSA! Ipak, pobedili su koronu

Priča o zemlji koja je uprkos svim lošim pokazateljima pobedila bolest...

Objavljeno:

Portugal graniči sa Španijom, ima slab zdravstveni sistem i veliki deo stare populacije. Ali zemlja vodi u bici s koronavirusom i to od samog početka zaraze.

Portugal ima oko jedne desetine broja slučajeva u odnosu na četvrtinu stanovništva susedne druge najteže pogođene evropske države. Stopa smrtnosti je nešto iznad 3 posto, u Španiji jetaj broj preko 10 posto, u Velikoj Britaniji 12, a u Francuskoj 15 posto.

Pritom zemlja je to u kojoj je broj građana starijih od 80 godina nakon Italije i Grčke pri samom vrhu u Evropskoj uniji. Zdravstveni sistem bori se s nedostatkom medicinskog osoblja i nedovoljno je finansiran.

Portugal ima samo 4,2 kreveta za intenzivnu negu na 100.000 ljudi, što je najniži broj u EU. Španija ima preko devet kreveta na 100.000 stanovnika, a prednjači Nemačka s 30. Čisti zrak Zbog tih razloga očekivalo bi se da će se Portugalu dogoditi crni scenario, ali situacija je bila suprotna. Neki objašnjenja za tu situaciju pronalaze u čišćem vazduhu.

A neki u obaveznom vakcinisanju protiv tuberkuloze koje je i dalje prisutno u zemlji za razliku od susedne Španije, jer prema novijim istraživanjima zemlje koje su imale rašireniju praksu BCG vakcine danas imaju manje kritičnu situaciju.

Ali, zasigurno su uspešnom scenariju najviše doprenele geografska pozicija i odlučne mere vlasti. Prvi slučaj koronavirusa u zemlji se pojavio 2. marta tj. mjesec dana nakon prvih slučajeva u Italiji ili u Španiji.To je vladi dalo mogućnosti za proceni loše postupke svojih komšija.

Već od sredine marta premijer Antonio Kosta naredio je prekidanje nastave, zatvaranje noćnih klubova, ograničenje rada barova, restorana i trgovačkih centara.

Zabranila su se javna okupljanja, utakmice i pristajanje kruzera. Granica prema Španiji se zatvorila.

Tada je u zemlji bilo 245 slučajeva, a Španija je već imala njih 2140 kada je preduzela slične mere. Već 18. marta u zemlji je proglašeno vanredno stanje s 448 slučajeva. Španija je proglasila vanredno stanje tri dana ranije s gotovo 10 puta više slučajeva, a Italija se zatvorila 10. marta kada je u zemlji bilo preko 9000 zaraženih.

Centralizovani sistem vlasti omogućio je brzo preduzimanje mera širom zemlje dok su u drugim evropskim državama poput Nemačke i Italije mere preduzimane na regionalnom nivou. Istovremeno, portugalske mere izolacije ostale su blaže. Fabrike i gradilišta ostali su otvoreni, građanima je dozvoljeno svakodnevno vežbanje uz odlazak u prodavnice i apoteke. Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da 51 posto Portugalaca napušta kuću samo jednom nedeljno ili manje.

Portugalci, kao i portugalska vlada pokazali su veliku solidarnost i disciplinu. U intervjuu je Kosta rekao da su Portugalci od početka krize ‘’shvatili da je boravak kod kuće najbolji način na koji mogu podržati zdravstvene radnike’’.

‘’Trebali bismo slaviti ogromnu samodisciplinu koju su ljudi pokazali’’. Za razliku od Španije i Italije Kosta se nije morao boriti s opozicijom, čiji je čelnik oporbe Rui Rio obećao podršku socijalističkoj vladi u suzbijanju virusa. Najveći dokaz solidarnosti pokazan je 31. marta kada je vlada svim tražiteljima azila omogućila puna građanska prava kako bi im osigurala pristup zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti (radikalno drugačiji pristup od Trampove zabrane imigracije na 60 dana).

Na slobodu je prevremeno pušteno oko 10 posto zatvorenika kako bi se izbeglo širenje koronavirusa u zatvorima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.