U ČEMU JE RAZLIKA?! U Evropi je korona smrtonosnija nego u Americi
Koronavirus/ilustracija, Foto: EPA / YAHYA NEMAH

ISTRAŽIVANJE

U ČEMU JE RAZLIKA?! U Evropi je korona smrtonosnija nego u Americi

Otkriveno je da su sojevi u Kini i Evropi jedni od najopasnijih, dok su oni u SAD-u blaži, navodi South China Morning Post

Objavljeno: 17:47h

Istraživači sa Univerziteta Zhejinang veruju da je korona virus mutirao u najmanje 30 različih sojeva, piše Mirror.

Otkriveno je da su sojevi u Kini i Evropi jedni od najopasnijih, dok su oni u SAD-u blaži, navodi South China Morning Post.

Istraživači su analizirali virusne sojeve kod 11 pacijenata sa korona virusom testirajući koliko efikasno virus može da inficira i ubije ljudske ćelije.

Rezultati su pokazali da su neke od najsmrtonosnijih mutacija pronađene u Zhejiangu, a ovi sojevi su pronađeni i u Španiji, Italiji i Njujorku.

Zabrinjavajuće je da su ovi sojevi stvorili i do 270 puta veće količine virusa u odnosu na one slabije sojeve.

U međuvremenu, najblaži sojevi su pronađeni u SAD-u uključujući i Vašington.

U studiji koja je objavljena u medRxiv istraživači su pod vođstvom Hagpinga Jaoa napisali su da posmatrane mutacije prikupljene širom sveta mogu značajno da utiču na patogenost korona virusa.

Na osnovu svojih otkrića, istraživači su zaključili da iako vakcina protiv korona virusa može pomoći nekim pacijentima, možda neće biti efikasna protiv nekih sojeva.

- Potrebno je uzeti u obzir uticaj ovih mutacija koje akumuliraju, posebno mutacije koje su osnovane, kako bi se izbegle potencijalne zamke - zaključili su.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.