NAJNOVIJI PLAN DONALDA TRAMPA DRMA SVET: Tiče se nafte i svi se pitaju da li je moguće
Donald Tramp, Foto: AP

REAGOVAO

NAJNOVIJI PLAN DONALDA TRAMPA DRMA SVET: Tiče se nafte i svi se pitaju da li je moguće

Ovaj u istoriji neviđeni pad cene američke sirove nafte povećava pritisak na naftni sektor koji je pod velikom tenzijom u SAD, dok bankrot preti stotinama preduzeća koja su u velikim dugovima

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp zatražio je danas od administracije uspostavljanje plana hitne pomoći naftnoj i industriji gasa, pogođenoj padom cena "crnog zlata".

"Nikada nećemo dozvoliti pad naše velike američke industrije nafte i gasa", obećao je Tramp u tvitu u kojem je najavio da ministri energetike i finansija imaju misiju da "fondove stave na raspolaganje tim veoma važnim preduzećima i da dugoročno u budućnosti garantuju radna mesta".

Nakon uvođenja mera izolacije zbog pandemije korona virusa, saobraćaj i fabrike su gotovo svuda u svetu stali, a nema ni potražnje za energentima. Medjutim, proizvodnja nije toliko opala.

Rezultat toga je nedostatak dovoljnog prostora za skladišenje u SAD, njujorški barel WTI (West Texas Intermediate) za isporuku u maju juče je zabeležio cenu od minus 38 dolara, što znači da su trgovci bili spremni da toliko plate svakome ko uzme naftu da bi je se otarasili, jer nema tražnje, niti imaju gde da je skladište jer su tankovi u svetu puni.

I ostali ugovor za WTI ili brent takodje su izgubili više od dve trećine vrednosti od početka godine.

Ovaj u istoriji neviđeni pad cene američke sirove nafte povećava pritisak na naftni sektor koji je pod velikom tenzijom u SAD, dok bankrot preti stotinama preduzeća koja su u velikim dugovima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.