UGLEDNI BEČKI INFEKTOLOG SAOPŠTIO KADA ĆE VIRUS STVARNO BITI IZA NAS: Pominje se ova godina!
Foto: Pritnskrin

reč stručnjaka

UGLEDNI BEČKI INFEKTOLOG SAOPŠTIO KADA ĆE VIRUS STVARNO BITI IZA NAS: Pominje se ova godina!

- Poznato je da je fizičko distanciranje ključ uspeha. I ako to dovedemo u opasnost, doći ćemo u izuzetno problematične situacije, rekao je Viniš

Objavljeno:

Covid-19 će biti tek onda iza nas kada će postojati vakcina“, izjavio je u nedelju za bečki „Kurier“ poznati austrijski infektolog i profesor, primarijus dr. Kristof Viniš, inače šef Zaraznog odeljenja bečke bolnice cara Franje Josipa, centralne u Beču za slučajeve zaraze koronavirusom, dodavši: „I to će trajati do 2022.ili 2023. godine“.

Uz napomenu kako se to tada „nećemo moći rukovati“. Prof. Viniš je takođe upozorio kako bi stoga trebalo „malo utišati“ širenje nade u populaciji u skori povratak potpuno normalnom životu. „Poznato je da je fizičko distanciranje ključ uspeha. I ako to dovedemo u opasnost, doći ćemo u izuzetno problematične situacije“, poručio je.

Apelovao je na austrijski politički vrh da još ne otvara škole i razmisli o letnjim školama i održavanju nastave „uživo“.

„Deci su potrebni učitelji i mora im se stvoriti situacija, u kojoj im se ne krade budućnost“, rekao je prof. Viiniš.

Upozorio je na činjenicu da se deca, pogotovo ona mlađa „ne snalaze baš najbolje s digitalnim načinom nastave na daljinu i tehnikama korištenja alata Zoom za online nastavu i grupno komuniciranja preko Skajpa“. Komentarišući epidemiološku situaciju u Austriji rekao je kako je optimista kad je reč o medicinskom zbrinjavanju zaraženih koronavirusom u austrijskim bolnicama.

„Iako još uvek ima novooboljelih, broj Covid-19 slučajeva je stabilan i što se tiče opterećenosti bolesničkih kreveta u intenzivnoj negi, pogotovo u Beču, situacija je briljantna“, istakao je austrijski infektolog. Ono što mu se ne sviđa i smatra opasnim i nepotrebnim je neprestano odmeravnanje snaga i utakmica između Vlade i zdravstva.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.