BRITANIJA PRED NEZAPAMĆENOM KATASTROFOM: Ekonomija pada za 35 odsto, BEZ POSLA OSTAJE 2 MILIONA LJUDI?!
Ilustracija, Foto: EPA / HANNAH MCKAY

haos tek dolazi

BRITANIJA PRED NEZAPAMĆENOM KATASTROFOM: Ekonomija pada za 35 odsto, BEZ POSLA OSTAJE 2 MILIONA LJUDI?!

Pad BDP-a od 35 posto u drugom tromesečju 2020. bio bi najveći kvartalni pad ekonomske aktivnosti u najmanje 100 godina

Objavljeno:

Kancelarija za budžetsku odgovornost (OBR), odeljenje koje vrši prognoze za britansku ekonomiju , upozorila je da bi britanski BDP mogao da padne za 35 procenata u narednim mesecima zbog koronavirusa.

U novom scenariju u kojem pokazuju kako bi vladine mere za suzbijanje širenja Covid-19 mogle da utiču na ekonomiju, takođe se predviđa da se nezaposlenost povećala za više od dva miliona do 10 procenata u drugom kvartalu 2020. godine.

Štaviše, deficit države je porastao na 273 milijardi funti u periodu 2020-21, ili 14 procenata BDP-a, znatno veći nego za vreme finansijske krize pre decenije.

OBR pretpostavlja da će restriktivne mere zbog Covid-19 trajati tri meseca, nakon čega sledi tromesečni period kada se delimično ukidaju. Pad BDP-a od 35 posto u drugom tromesečju 2020. bio bi najveći kvartalni pad ekonomske aktivnosti u najmanje 100 godina.

Prethodni najveći kvartalni pad bio je pad od 13 procenata 1921. godine tokom štrajka rudara posle Prvog svetskog rata. Najveći kvartalni pad tokom finansijske krize od pre 12 godina bio je samo 2 procenta, registrovan u poslednja tri meseca 2008. godine.

No, novi scenario OBR-a takođe ima brzi oporavak aktivnosti, sa porastom od 27 procenata u trećem kvartalu 2020. i 21 procenta u poslednjem tromesečju. BDP će povratiti stari nivo do kraja godine.

- Neposredni troškovi vladinih akcija mogu biti visoki, ali možemo biti sigurni da bi trošak neaktivnosti na kraju bio mnogo veći - rekao je Robert Čot, predsedavajući OBR-a.

- Scenario ne treba shvatiti kao naše viđenje najverovatnije putanje za ekonomiju i javne finansije. Još uvek nismo u mogućnosti da iznesemo takvu procenu, jer nemamo osnova da znamo koliko će najstrože mere javnog zdravlja ostati na snazi.- napominje se.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Independet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.