DA LI LEK KOJI JE VEĆ U UPOTREBI MOŽE DA POMOGNE LJUDIMA KOJE JE KORONA NAJTEŽE POGODILA? Ovo je novo istraživanje
Ilustracija, Foto: EPA / HAFIDZ MUBARAK /POOL

VAŽNO

DA LI LEK KOJI JE VEĆ U UPOTREBI MOŽE DA POMOGNE LJUDIMA KOJE JE KORONA NAJTEŽE POGODILA? Ovo je novo istraživanje

Ovo je objavljeno na portalu Science Daily

Objavljeno:

Na portalu Science Daily objavljeni su rezultati ispitivanja sa Beth Israel Deaconess Medical Center, u kojima je reč o leku za teže slučajeve infekcije koronavirusom koji pogađaju pluća i neretko dovode do smrti pacijenta.

Prenosimo ovaj tekst:

"Dok većini ljudi inficiranih sa Covid-19 nije potreba hospitalizacija, oni sa težim oblikom bolesti zatrebaće medicinska pomoć zbog akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), ozbiljne povrede pluća koja se javlja kod pacijenata sa kritičnim bolestima. Trenutno ne postoji efikasna terapija za ARDS, osim priključivanja na mehaničku ventilaciju (respiratore).

Tim naučnika u Beth Israel Deaconess Medicinskom centru (BIDMC) - koji je deo Beth Israel Lahey Health Institucije - sada sprovode kliničko ispitivanje kako bi pricenili učinak leka protiv zgrušavanja krvi kod pacijenata koji su razvili ARDS posle infekcije sa Covid-19. Ovo istraživanje je započeto posle specijalnog izveštaja koji je tim tog centra objavio u Journal of Trauma and Acute Care Surgery, u kojem je nagovešteno da bi lek zvani tPA mogao da smanji stopu smrtnosti među pacijentima koji razviju ARDS kao posledicu komplikacije infekcijom sa Covid-19.

Epidemiološki modeli predviđaju da će Amerikancima masovno biti potrebni respiratori u sledećih par meseci, zbog pandemije Covid-19, i da će taj broj prevazići 200.000, koliko SAD trenutno imaju respiratora.

- Dok pandemija Covid-19 počinje da urušava medicinski kapacitet sveta da primi paicjente sa ARDS, veoma bitno je da probamo da shvatimo kako postojeće terapije koje su široko dostupne mogu biti od pomoći u ovom stanju javne zdravstvene krize, koje je bez presedana - rekao je Kristofer Baret, vođa ovog istraživanja.

On kaže da bi tPA mogla da spasi živote mnogih pacijenata sa ARDS usled Covid-19, ako se ispostavi da je efikasna i sigurna ovakva terapija, i da bi mogla da skrati vreme oporavka i oslobodi respiratore za druge pacijente kojima su oni potrebni.

Antikoagulant koji prirodno proizvodi telo, tPA je odobrila DFA (Food and Drug Administration) u SAD 1996. godine, za upotrebu kod pacijenata koji su imali infarkt, moždani udar ili plućnu emboliju. Naučnici već dve decenije razmatraju upotrebu antikoagulanata kako bi se smanjila stopa smrtnosti od ARDS. Iako ovaj pristup nikad nije ozvaničen, niti formalno ubačen u protokole, klinička posmatranja na pacijentima sa ARDS kao posledicom od infekcije koronavirusom učinile su ovu ideju ponovo relevantnom.

- Čujemo anegdotski da neki pacijenti sa ARDS kao posledicom Covid-19 pokazuju abnormalno zgrušavanja oko katetera i intravenoznih ulaza - rekao je Majkl Jafi, istraživač. - Mislimo da će ovi pacijenti sa agresivnim zgrušavanjem imati najviše koristi od tretmanom sa tPA, i ovo novo kliničko istraživanje će pokazati da li je to slučaj.

Sledeći koraci u ovom istraživanju će biti identifikovanje biomarkera - merljivih karakteristika kao što su nivoi faktora zgrušnjavanja u krvi - kako bi se tačnije utvrdilo koji pacijenti će verovatno bolje da reaguju na tretman tPA za ARDS, kaže Jafi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Science Daily)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.