ISPRAVKA: Pacijenti ne umiru po hodnicima u Detroitu
Ilustracija, Foto: EPA / JUANJO MARTIN

BORBA

ISPRAVKA: Pacijenti ne umiru po hodnicima u Detroitu

Bolnice se bore sa bolešću

Objavljeno: 17:35h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog insinuacije da u bolnici u Detroitu "pacijenti umiru po hodnicima", u toku pandemije korone. Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Mnogi regionalni portali objavili aprila fotografiju koja je navodno nastala u bolnici Sinaj Grejs u Detroitu, koja navodno prikazuje tela žrtava koronavirusa u specijalnim kesama u praznim bolničkim prostorijama kako nagomilani jedni preko drugih leže u mobilnim rashladnim jedinicama na parkingu bolnice.

Zaposleni u bolnici Sinaj-Grejs u Detroitu ispričali su priču o uslovima u kojima rade sa pacijentima koji boluju od virusa koronavirusa.

Bolnica je pretrpana pacijentima da medicinsko osoblje nema izbora nego ih u jednu sobu stavljaju i po četvoro iako je uobičajeno da ih nije više od dvoje.

Zbog manjka prostora bolesnici na respiratorima leže u hodnicima gde se mešaju s ljudima koji su tek došli da potraže pomoć iz nekog drugog razloga.

- Nemamo izbora. Stavljamo bolesnike gde god stignemo. U operacione sale, u hodnike i u sve prostore koje možemo da iskoristimo. Ne znamo koliko ćemo moći još ovako. Ljudi su nam na izmaku snage- rekao je direktor bolnice Brajan Tejlor.

CNN je izvorno objavio fotografiju, navodeći da ju je napravio jedan od radnika.

Nakon što su brojni američki mediji objavili fotografiju CNN-a, oglasio se i portparol bolnice u Detroitu, Brajan Tejlor, koji je rekao da je COVID-19 izazvao značajno veću stopu smrtnosti od uobičajene u zajednici u Detroitu. U izjavi za Detroit Free Press, kazao je da je to rezultiralo problemima sa kapacitetima u mrtvačnicama izvan bolnice Sinaj Grejs, i naglasio da se pacijenti koji umru u njihovoj bolnici tretiraju sa poštovanjem i dostojanstvom, a da se tijela zadržavaju na licu mjesta do adekvatnog preuzimanja.

Tejlor je, upitan konkretno za objavu CNN-a, rekao:

„Poput bolnica u Njujorku i bilo gdje drugo, obezbedili smo dodatne resurse, kao što su mobilne rashladne jedinice, kako bismo privremeno rešili problem kapaciteta koji je stvorio COVID-19.“

Guverner Mičigena, Grečen Vitmer, rekla je da nadležni sprovode istragu povodom fotografija objavljenih na CNN-u: „Želimo da se uverimo da imamo činjenice i taj proces je u toku“.

Apokaliptične fotografije sa sličnom sadržinom i ranije su objavljivane u američkim medijima, uz navode o masovnim grobnicama i objave na društvenim mrežama da se tela žrtava koronavirusa odlažu u hladnjačama ispred gradske bolnice.

Ovo je bila jedna panična, uznemirujuća i senzacionalistička medijska objava, koja sugeriše da je situacija u Sjedinjenim Državama toliko alarmantna da za žrtve koronavirusa nema mesta ni u mrtvačnicama, što je neproveren podatak kojim se bave i nadležne službe.

- Pacijente koji su u jako teškom stanju i koji imaju vidne simptome virusa korona ni ne pokušavamo da oživljavamo jer su u previše lošem stanju i rizik od zaraze je veliki -ispričali su oni.

- Bolnica izgleda kao ratna zona. Pacijenti su svuda, oprema takođe. Vlada haos, lekari i sestre trče uokolo, aparati pište. Strašno -rekao je jedan čovek zaposlen u hitnoj službi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.