ISPRAVKA: Boris Džonson NIJE BIO PRIKLJUČEN NA RESPIRATOR
Borisu Džonsonu se pogoršalo zdravstveno stanje, Foto: EPA / Neil Hall

Britanski premijer

ISPRAVKA: Boris Džonson NIJE BIO PRIKLJUČEN NA RESPIRATOR

Za sada će Džonson najverovatnije ostati na funkciji šefa Vlade

Objavljeno: 17:28h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog netačnih navoda i insinuacije da je Boris Džonson, premijer Velike Britanije, bio priključen na respirator. Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Premijer Velike Britanije Boris Džonson nije bio priključen na respirator, kako je objavila agencija RIA Novosti.

"Prema savetu svog lekara, premijer je večeras primljen u bolnicu ", saopštio je prethodno Dauning strit.

"Ovo je korak predostrožnosti, kad premijer i dalje ima trajne simptome koronavirusa 10 dana nakon pozitivnog testa na viruse", naveli su iz Džonsonove kancelarije.

Džonson je 27. marta saopštio da je pozitivno testiran.

Otišao je u izolaciju u stanu u Daunig stritu i u petak je rečeno da je još tamo i ima visoku temperaturu.

Kako pišu ostrvski mediji, Boris Džonson je odveden u bolnicu jer je već 10 dana imao jake simprome oboljevanja od koronavirusa.

Dauning strit izdao je saopštenje da se radi o čisto preventivnoj meri, međutim nezvanične informacije u Londonu već danima govore da mu se stanje pogoršalo poslednjih dana, piše "Gardijan".

- Na savet lekara premijer je prevezen u bolnicu na ispitivanja. Ovo je mera opreza - rekla je portparolka premijera.

Kako je rečeno, u bolnici će ostati "onoliko koliko to bude potrebno".

Za sada će Džonson najverovatnije ostati na funkciji šefa Vlade, ali ukoliko mu se stanje pogorša njegova zamena je već spremna.

Uprkos komplikacijama koje je Boris Johnson doživio nakon otkrivanja pozitivnosti na virus SARS-CoV-2, oboljenje u njegovom slučaju nije ‘uznapredovalo’ do faze gde je bilo potrebno priključenje na uređaj za mehaničku ventilaciju (“respirator”), te tvrdnja da je on bio priključen na “respirator” nije tačna.

Kako navodi britanski "Gardijan", Dominik Rab, prvi sekretar države i ministar spoljnih poslova, spreman je da preuzme funkciju ukoliko to bude potrebno.

Rab, koji je zadužen da preuzme funkciju prvog čoveka vlade u slučaju potrebe, u ponedeljak u 9.15 po lokalnom vremenu će se sastati sa C-19 komitetom, timom koji vodi borbu protiv pandemije na ostrvu.

Džonson se nadao da će moći da izađe iz karantina u petak, nakon 7 dana u izolaciji, ali je i posle 10 dana imao visoku temperaturu. Gardijan navodi da je Džonson znatno ozbiljnije bolestan nego što je spreman da prizna, i da su lekari koji su ga pregledali bili zabronuti zbogt njegovog teškog disanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media