OVA MEDICINSKA SESTRA DALA JE OTKAZ I OBJASNILA ZAŠTO! Od njene ispovesti ćete se zalediti: Nismo spremni za ovo!
Dobila je otkaz jer nije htela da radi bez zaštitne opreme, Foto: Instagram printscreen/nurse.iv

otkaz

OVA MEDICINSKA SESTRA DALA JE OTKAZ I OBJASNILA ZAŠTO! Od njene ispovesti ćete se zalediti: Nismo spremni za ovo!

Amerika nije spremna i medicinske sestre nisu zaštićene- rekla je ona

Objavljeno:
  • 22

Medicinska sestra iz Čikaga dala je otkaz nakon što su je u njenoj bolnici tražili da radi bez maske, u nedostatku zaštitne opreme za zdravstvene radnike i poručila na društvenim mrežama da ''Amerika nije spremna'' za pandemiju novog korona virusa.

Ona je u suzama iznela svoj slučaj u video snimku postavljenom na “Instagramu”.

- Danas sam dala otkaz na poslu. Otišla sam na posao i dodelili su me pacijentu obolelog od Kovida-19 na odeljenju intenzivne nege koje je pretvoreno u odeljenje za zaražene. Nijedna od sestara ne nosi maske, čak ni hirurške, kad u hodnicima razmenjuju izveštaje – rekla je Imaris, čije je korisničko ime Nurse.iv.

Ona je svom šefu rekla da ima sopstvenu masku N95, koje pružaju bolju zaštitu od virusa.

- Rekla sam mu da razumem da je nestašica, ali da me pusti da zaštitim sebe i da se osećam bezbedno. Imam porodicu kojoj se vraćam kući,a deluje da stvari ne idu na dobro – navela je uplakana Imaris.

- Amerika nije spremna i medicinske sestre nisu zaštićene - dodala je ona.

Bolnice širom Amerike suočavaju se sa nestašicom zaštitne opreme što potencijalno dovodi u opasnost medicinske radnike od infekcije novim korona virusom.

I chose 𝓂𝓎 𝓁𝒾𝒻𝑒 today... ⠀ & my family members who have pre-existing conditions that wouldn’t get a ventilator if they contracted #COVID19 from me ⠀ I had a different idea in mind when I got to my #ICU this morning; I expected to see ALL OF OUR #NURSES & STAFF wearing #N95 masks but 𝙣𝙤 𝙤𝙣𝙚 𝙝𝙖𝙙 𝘼𝙉𝙔𝙏𝙃𝙄𝙉𝙂 𝙊𝙉... ⠀ Each ICU room had ‘make-shift’ ante-rooms attached to them created with plastic tarp & massive amounts of tape.. ⠀ A charge Nurse was passing out single N95 masks to nurses with a brown paper bag for them to store their mask in which was to be in inside their plastic ante-rooms & to 𝙗𝙚 𝙧𝙚-𝙪𝙨𝙚𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙧𝙚-𝙖𝙥𝙥𝙡𝙞𝙚𝙙 𝙖𝙡𝙡 𝙙𝙖𝙮... ⠀ I asked “well what if there’s possible contamination to that N95 mask..? What about my safety” ⠀ My manager told me “well our staff safety is our main priority right now ... if we get enough masks, we may consider having staff wear surgical masks in the weeks to come..” ⠀ I replied, “But it’s Airborne... those surgical masks won’t protect us ..” ⠀ My manager then tells me “ we’ve kept up with the CDC & it is only when the COVID patient has any aerosol type treatments like a ventilator, nasal cannula, nebulizer etc that’s it’s airborne..otherwise it’s droplet ..” ⠀ I replied “& 90% of our patients are intubated, paralyzed, & positive for COVID.. people not even in the hospital environment are spreading it .. we have to assume everyone is infected..especially in the hospital environment, & 𝕟𝕠 𝕠𝕟𝕖 𝕙𝕖𝕣𝕖 𝕖𝕧𝕖𝕟 𝕙𝕒𝕤 𝕒 𝕕𝕣𝕠𝕡𝕝𝕖𝕥 𝕞𝕒𝕤𝕜 𝕠𝕟” ⠀ I then told her of nurses wearing a surgical droplet masks on their units & now intubated & fighting for their lives ... ⠀ Tears were streaming down my face & fog in my glasses at this point.. ⠀ I thought to myself.. 𝘏𝘰𝘸 𝘸𝘪𝘭𝘭 𝘐 𝘤𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘳𝘦𝘯𝘵 𝘰𝘳 𝘣𝘶𝘺 𝘨𝘳𝘰𝘤𝘦𝘳𝘪𝘦𝘴, 𝘮𝘺 𝘣𝘪𝘭𝘭𝘴..? ⠀ I asked one last time pleading with tears in my eyes.. ⠀ “Can I please just wear 𝐦𝐲 𝐨𝐰𝐧 𝐍𝟗𝟓 𝐦𝐚𝐬𝐤... I understand we have a shortage but I have my OWN ” ⠀ My manager told me that they couldn’t allow me to wear it. ⠀ So I gave report, & left. ⠀ America is NOT prepared & Nurses are NOT safe. Plz DM me any telehealth jobs.

A post shared by ❥ Imaris | Nursing & Lifestyle (@nurse.iv) on

- Veoma sam frustrirana i uplašena. Ne zato što sam suočena sa brigom o pacijentima pozitivnim na Kovid-19, već zato što odlazim tamo nepripremljena, nezaštićena. Iako imamo maske koje su dostupne, to nisu prave maske koje su potrebne za brigu o takvim pacijentima - objašnjava Zenei Kortes, predsednica organizacije Ujedinjenih nacionalnih medicinskih sestara.

Ona je dodala da medicinske sestre koriste odeću koja nije na nivou potrebne za brigu o zaraženim pacijentima.

- Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekli su da su marama ili šal dovoljni da nas zaštite od pacijenata. A mi znamo da to nije tako - istakla je Kortesova u jučerašnjem razgovoru sa američkim senatorom Bernijem Sandersom, na čijoj je “Jutjub” stranici postavljen snimak.

Organizacija Ujedinjenih sestara podržala je pre nekoliko meseci Sandersa za kandidata.

- Da li je Centar stvarno to rekao? - upitao je Sanders u neverici.

Kortesova je dodala da su se medicinski radnici nadali zaštiti od strane CDC i da su ih izneverili. U uputstvima CDC navodi se da je ''nepoznato'' koliko šal ili marama mogu da zaštite od infekcije Kovida-19.

Zdravstveno osoblje može koristiti improvizovane maske (npr. marame, šalovi) radi brige o pacijentima sa Kovidom-19 kao poslednjim sredstvom. Ipak, improvizovane maske se ne smatraju zaštitnom opremom, jer je nepoznato koliko one mogu da zaštite. Ovu opciju treba uzeti s oprezom - navode iz CDC.

Imaris je navela na “Instagramu” da je očekivala kad je došla na posao da će svi imati maske, ali da je niko nije nosio.

- Sestra je prošla deleći maske N95 sa kesom kako bi se posle tu stavile i sačuvale za ponovnu upotrebu tokom čitavog dana”, navela je ona.

Kad je, kako kaže, pitala svog nadležnog o mogućoj kontaminaciji tih maski, on je odgovorio da je ''bezbednost osoblja trenutno glavni prioritet''.

- Ako dobijemo dovoljno maski razmotrićemo da osoblje nosi hirurške maske u predstojećim nedeljama - navela je Imaris njegov odgovor.

Kako je ispričala, on je objasnio da se bolnica drži smernica CDC i da je to ''samo kad zaraženi pacijenti imaju aerosolnu vrstu tretmana, poput respiratora''. Kad mu je odgovorila da kad je 90 odsto pacijenata “na cevčicama, paralizovano i pozitivno na virus a ljudi koji nisu o bolnici ga takođe šire…. moraju pretpostaviti da su svi inficirani, posebno u bolnici, a niko nema masku koja štiti od kapljica” koje se prenose kašljanjem.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media