OVA TAJNA REČ ŠIRI SE EVROPOM: Žena je ušla u apoteku i izgovorila je, a uveče je po njenog muža došla policija
Francuska i Španija nisu jedini primeri zemalja koje beleže porast porodičnog nasilja, Foto: Profimedia

SMIŠLJENA JE ŠIFRA

OVA TAJNA REČ ŠIRI SE EVROPOM: Žena je ušla u apoteku i izgovorila je, a uveče je po njenog muža došla policija

Francuska i Španija nisu jedini primeri zemalja koje beleže porast porodičnog nasilja

Objavljeno:

Uvođenje mera izolacije povećalo je, kako pokazuju statistike velikog broja zemalja, broj slučajeva porodičnog nasilja. Žrtve sada imaju još manje načina da se obrate nekome za pomoć. U Španiji se zato pojavila ideja koja je opšteprihvaćena, a koja se proširila i u Francuskoj.

Naime, budući da je u većini zemalja dopušten samo odlazak do radnje ili apoteke, to su jedina mesta gde žrtva porodičnog nasilja može da potraži pomoć. U slučaju da ni u apoteci ne može da otvoreno razgovara, smišljena je širfra koja glasi "maska 19".

Žena iz Nensija sa početka teksta tu reč je izgovorila, a uveče je njen suprug nasilnik uhapšen. Ova šifra i zvanično je usvojena u Francuskoj nakon što je glasnogovornik Marlene Šepe, francuske ministarke za jednakost, objavila da je to inicijativa francuske vlade da spreči porodično nasilje.

foto: Shutterstock

Francuski ministar unutrašnjih poslova, Kristof Kastaner, objavio je da je došlo do povećanja od 36 odsto policijskih intervencija zbog porodičnog nasilja nakon što su uvedene mere izolacije, a francuska vlada objavila je da će izdvojiti sredstva za 20.000 noćenja u hotelskim sobama za žrtve porodičnog nasilja, kao i da će u supermarketima biti postavljeni centri za savetovanje za žrtve.

Francuska i Španija nisu jedini primeri zemalja koje beleže porast porodičnog nasilja. Simona Amerata, radnica skloništa za žene žrtve porodičnog nasilja iz Rima rekla je za CNN da i oni beleže porast porodičnog nasilja.

- I u normalnim okolnostima, teško je žrtvi da pobegne od nasilnika. Danas je to prosto nemoguće - ne možete da se sklonite ni kod porodice ili prijatelja. U ovoj situaciji, beg od nasilnika je teži nego ikad - kaže ona.

Preplašena devojka je bez reči dala CEDULJICU doktorkama, a čim su videle sadržaj poruke, hitno su pozvale POLICIJU

Bonus video:

(Espreso.co.rs/zena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.