KAPITALIZAM NE ZNA ZA MILOST: Suspendovano 90 odsto radnika Starbaksa u Čileu
Vlasnik franšize Starbaksa u Čileu suspendovao je ugovore o radu za oko 90 odsto zaposlenih, Foto: Profimedia

oštro

KAPITALIZAM NE ZNA ZA MILOST: Suspendovano 90 odsto radnika Starbaksa u Čileu

Sindikat radnika Starbaksa je naveo u dopisu poslatom Rojtersu da je suspenzija pogodila 1.600 ljudi

Objavljeno:

Vlasnik franšize Starbaksa u Čileu suspendovao je ugovore o radu za oko 90 odsto zaposlenih, jer je većina kafića u toj zemlji zatvorena u okviru mera borbe protiv pandemije koronavirusa, izvestili su lokalni mediji i sindikat.

Meksička firma Grupa Alsea, koja je vlasnik franšiže Starbaksa u Latinskoj Americi, saopštila je da će isplatiti martovske plate u celosti, a da će za april isplatiti zaposlenima u Čileu 10 odsto od iznosa plata, objavio je lokalni list Diario Finansijero, prenosi Rojters.

U saopštenju Grupe Alsea se navodi da je ovaj potez odgovorna mera koja ima za cilj zaštitu radnih mesta u više od 120 prodajnih objekata širom Čilea i da se firma nada da će ugovori o radu biti obnovljeni kada prođe kriza koronavirusa, dodaje list.

Sindikat radnika Starbaksa je naveo u dopisu poslatom Rojtersu da je suspenzija pogodila 1.600 ljudi, što je oko 90 odsto čileanske radne snage te franšize.

Andres Đordano, predsednik sindikata, kaže da Grupa Alsea i dalje radi putem dostave narudžbina na adrese kupaca, i da je njen proizvoljan postupak, bez razgovora sa sindikatom, povećao neizvesnost situacije za radnike i njihove porodice.

Ni franšiza Starbaks Čile ni njihov operator Grupa Alsea nisu odgovorili na Rojtersov zahtev za komentarom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.