POSLE VIRUSA, STANOVNICI VUHANA IMAJU NOVI PROBLEM: Evo šta društvo čeka nakon epidemije!
Vuhan se vraća u normalu, Foto: EPA / ROMAN PILIPEY

reportaža iz kine

POSLE VIRUSA, STANOVNICI VUHANA IMAJU NOVI PROBLEM: Evo šta društvo čeka nakon epidemije!

Dok su neki izuzetno ponosni na kinesku vladu, drugi kažu da pomoć koju su dobili nije adekvatna nadoknada za gubitke

Objavljeno:

Dok broj zaraženih korona virusom u Vuhanu opada, a ublažavaju se mere za suzbijanje širenja, pomešana su osećanja stanovnika tog kineskog grada u vezi s koracima koje su nadležni preduzimali.

Dok su neki izuzetno ponosni na kinesku vladu, drugi kažu da pomoć koju su dobili nije adekvatna nadoknada za gubitke pretrpljene usled masovnog zatvaranja firmi i delatnosti.

Vuhan, prestonica provincije Hubej, metropola je sa 11 miliona stanovnika iz koje je, kako se veruje, prošle godine počela da se širi pandemija korona virusa, a najveći broj zaraženih, oko 60 procenata od ukupnog broja slučajeva u Kini, zabeležen je upravo u tom gradu, gde su zaštitne mere bile i najopsežnije.

Kako prenosi Rojters, gradska pijaca morske hrane sa koje je pandemija navodno krenula i dalje je zatvorena, a susedni centar za veleprodaju voća takođe ne radi, zbog čega razno voće ukupne vrednosti od više od 14.000 dolara trune na otvorenom.

Jedna žena koja se bavi trgovinom voćem rekla je da je ostala bez prihoda za život zbog zatvaranja grada.

- Naravno da se plašim - kazala je pokazujući rukom na dve maske koje je, jednu preko druge, nosila na licu pakujući jabuke za prodaju u stambenim četvrtima po veleprodajnim cenama.

Kaže da u protekla tri meseca ništa nije zaradila.

S druge strane, Hu Janfang, predsednica skupštine stanara jednog stambenog bloka, rekla je da je situacija sada mnogo bolja, smatrajući da vlasti drže stvari pod kontrolom.

Nadgledajući raspakivanje pristiglih kutija sa hranom i zaštitnom opremom poput maski, ona je govorila o tome kako je tokom prethodna dva meseca radila da bi pružila podršku svojim komšijama i dezinfikovala blok.

Zahvaljujući vladi na upućenoj pomoći, ona je rekla da joj to daje osećaj da je Kina jaka zemlja.

- Pogledajte samo evropske zemlje - rekla je ona, aludirajući na sve veći broj zaraženih i umrlih u zemljama poput Italije i Španije.

Kada je jedan taksi dovezao pakete svinjskih rebaraca koja će stanovnicima biti prodata za manje od 50 odsto redovne cene, ona je dodala:

- Vlada nam je pomogla da to dobijemo.

Stojeći u redu za rebarca, jedna sugrađanka se složila sa njenim viđenjem situacije.

- Ovo pokazuje da vlada pruža podršku i ljubav onima koji su ostali kod svojih kuća. Ne radi se samo o mesu i novcu. Ovo čini da osećamo da neko brine o nama - rekla je ova žena.

Kako navodi Rojters, ukupan broj zaraženih u Kini danas iznosi 81.518.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.