LEKAR (65) KOJI JE PREŽIVEO KORONAVIRUS: Najgore je noću! Tad dolaze noćne more! Tada smrt vreba!
Vesti iz Italije, Foto: EPA / Zoltan Balogh

njegove reči odzvanjaju

LEKAR (65) KOJI JE PREŽIVEO KORONAVIRUS: Najgore je noću! Tad dolaze noćne more! Tada smrt vreba!

I bolestan se brinuo o drugima sa kojima je ležao na intenzivnoj nezi

Objavljeno:

Lekari i sestre u rimskoj bolnici Kasalpaloćo u tišini se kreću oko pacijenata oboleli od korona virusa koji bespomoćno leže u krevetima okruženi aparatima koji im mere vitalne znakove.

Medicinsko osoblje strogo se pridržava sigurnosnih protokola. Svi su od glave do pete u zaštitnim odelima, s rukavicama od lateksa na rukama, maskama i zaštitnim naočarama na licu.

Sestre redovno čiste rukavice dezinfekcionim gelom. Jedna po jedna izlaze nakratko po dašak svežeg vazduha. Neki nervozno puše, drugi slušaju ptice. Ali, teško da im to može odagnati misli s pacijenata.

Jedan od pacijenata koji se oporavio je 65-godišnji kardiolog Fabio Biferali koji je proveo osam dana „izolovan od sveta“ u jednom delu intenzivne nege.

- Imao sam čudne bolove, kao da mi neko sedi na leđima. Pošto sam lekar rekao sam samom sebi da je to upala pluća. Ne mogu govoriti o tome da ne bih zaplakao. Suze mi sad lako dolaze – rekao je on.

Kako kaže, to što je lekar pomoglo mu je u boli.

- Terapija kiseonikom je teška, potraga za radijalnom arterijom bolna. Neki drugi i očajni pacijenti su vikali ’dosta, dosta’. Najgore je noću. Nisam mogao da spavam, sobu je preplavljivala teskoba. Tokom dana dolaze lekari, dolaze sestre, dostavljaju hranu. A noću... noću dolaze noćne more. Smrt vreba – opisao je.

Pošto nije mogao da spava brojao je udisaje čoveka do sebe pomoću štoperice na telefonu. Zadao je sebi cilj da pazi na njega jer bi tako prestao da misli o sebi.

Seća se da je medicinsko osoblje bilo potpuno prekriveno.

- Mogao sam im videti samo oči, brižne oči i čuti im glas. Oni su mi ulivali nadu. Bojao sam se da više neću videti i zagrliti svoju porodicu. Dopustio sam da me očaj preplavi.

Ipak, iz svega ovoga izvukao je važnu lekciju.

- Od sada, pa nadalje, boriću se za javno zdravlje. Ovo se ne sme tretirati kao pokazna vežba koja će ostati u rukama političara. Moramo odbraniti jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svetu – zaključio je on u razgovoru za italijanske medije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.