DRUGI TALAS KORONAVIRUSA DESIĆE SE U AVGUSTU ILI OKTOBRU: Evo od čega to zavisi!
Ilustracija, Foto: EPA / ETTORE FERRARI

istraživanje predviđa

DRUGI TALAS KORONAVIRUSA DESIĆE SE U AVGUSTU ILI OKTOBRU: Evo od čega to zavisi!

Najefikasniji scenario bio je onaj u kojem su mere fizičkog distanciranja i dalje primenjivane, sa postepenim vraćanjem na posao od početka aprila

Objavljeno:

Istraživači sugerišu da bi ukidanje mera za prevenciju bolesti u Vuhanu ovog meseca moglo rezultirati drugim talasom slučajeva koronavirusa krajem avgusta.

U novom istraživanju modeliranja objavljenom u časopisu The Lancet Public Health, autori su procenili da bi ukidanje mera kontrole u ​​aprilu moglo da odloži drugi vrhunac do oktobra, što bi trebalo da smanji pritisak na zdravstvene službe u narednim mesecima.

Škole i radna mesta u Vuhanu već mesecima su zatvorena da bi sprečila epidemiju. No, istraživanje dolazi nakon što su kineske vlasti nedavno najavile da će olakšati mere kako bi omogućile ljudima da ponovo putuju.

foto: igorcrnadak

Vodeća istraživačica dr Kieša Prem sa Londonske škole higijene i tropske medicine (LSHTM) izjavila je:

- Neviđene mere koje je grad Vuhan doneo da bi smanjili socijalne kontakte u školi i na radnom mestu pomogli su u kontrolisanju epidemije. Međutim, grad sada treba biti veoma oprezan kako bi izbegao prerano ukidanje mera fizičkog distanciranja, jer bi to moglo dovesti do ranijeg sekundarnog vrhunca u slučajevima. Ali ako popuštaju sa merama postepeno, to će verovatno i odložiti i ublažiti vrhunac.

Najefikasniji scenario bio je onaj u kojem su mere fizičkog distanciranja i dalje primenjivane, sa postepenim vraćanjem na posao od početka aprila.

To bi moglo potencijalno smanjiti srednji broj novih infekcija za 24 posto do kraja 2020. godine, odgodujući drugi vrhunac do oktobra.

Koautor dr Jang Liu, takođe iz LSHTM-a, rekao je da bi se rezultati razlikovali od zemlje do zemlje, ali jedna stvar se primenjuje svuda:

- Mere fizičkog udaljavanja su veoma korisne i moramo pažljivo prilagoditi njihovo ukidanje da ne bi usledili talasi infekcija kada radnici i školska deca se vrate u svoju uobičajenu rutinu. Ako ti talasi dođu prebrzo, to bi moglo nadvladati zdravstvene sisteme - dodao je dr Jang.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Independet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.