VAKCINA PROTIV KORONE VEĆ U JULU? U ovom momentu čak 45 timova radi na ovome!
Ilustracija, Foto: Profimedia

svi žele lek

VAKCINA PROTIV KORONE VEĆ U JULU? U ovom momentu čak 45 timova radi na ovome!

Kliničke studije s remdesivirom sprovode se u nekoliko centara u SAD-u, a ovih dana počinju i u Nemačkoj.

Objavljeno:

- Imamo prvi slučaj izlečenja eksperimentalnim lekom remdesivir. Reč je o pacijentu u 79. godini čije je lečenje remdesivirom počelo 7. marta. To nas je doista oduševilo: čini se da lek deluje. Imamo i drugih pacijenata na lečenju - izjavio je za italijansku novinsku agenciju ANSA Mateo Baseti, upravnik Klinike za zarazne bolesti Poliklinike San Martino u Đenovi.

Eksperimentalnim lekom remdesivir u sklopu kliničkog eksperimenta pre sedam dana počele su se koristiti još neke italijanske bolnice, uključujući i onu u Padovi.

- Postoje pojedinačni slučajevi u kojima su bolesnici primali lek remdesivir i bili su dobro, ali to nisu bile kontrolisane studije. No, ti pojedinačni slučajevi su svakako ohrabrujući - rekla je nedavno prof. Alemka Markotić, direktorka Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”, te najavila da će se i Hrvatska uključiti u kliničku studiju s tim lekom.

Antivirusni lek remdesivir razvila je pre desetak godina američka biotehnološka kompanija Gilead Sciences za lečenje smrtonosnih zaraznih tropskih bolesti uzrokovanih virusima ebola i marburg. No, tokom epidemije ebole u Zapadnoj Africi 2014. te prošle godine u Demokratskoj Republici Kongo remdesivir se nije pokazao učinkovitim.

Stoga su se naučnici okrenuli istraživanjima u laboratorijima kako bi spoznali ima li remdesivir neki učinak protiv drugih virusa, uključujući i koronaviruse, koji uzrokuju bolesti Covid-19, SARS (teški akutni respiratorni sindrom) i MERS (bliskoistočni respiratorni sindrom). Uvideli su pozitivne rezultate u laboratorijskim testovima i studijama na životinjama te spoznali da remdesivir ometa sposobnost virusa SARS-CoV- 2 (uzročnika Covida-19) da se replicira.

Kad je u januaru SARS-CoV-2 počeo silovito odnositi brojne živote u Kini, kompanija Gilead Sciences podnela je Institutu za virusologiju u Vuhanu zahtev za patentiranje remdesivira u lečenju Covida-19. Dve velike kliničke studije o remdesiviru u Kini sprovode se od februara, a početni se rezultati očekuju potkraj aprila.

- Provode se dve vrste kliničkih testiranja: jedna na pacijentima s teškim simptomima, a druga na onima s umerenim simptomima - saopštili su iz kompanije Gilead Science.

Kliničke studije s remdesivirom sprovode se u nekoliko centara u SAD-u, a ovih dana počinju i u Nemačkoj.

Jagma za remdesivirom širom sveta je tolika da je kompanija Gilead Science u nedjelju objavila da zbog prevelike potražnje obustavlja primanje novih zahtjeva za lekom dok ne obradi prethodne. Gilead Science navodi da razvija novi sistem koji će omogućiti pacijentima da dobiju lek u sličnom vremenskom okviru, kao i s podnošenjem zahteva. No, kompanija je spremna učiniti izuzetke za trudnice i decu mlađu od 18 godina te osobama s “teškim manifestacijama” bolesti.

Iako je remdesivir trenutno najveća nada u lečenju Covida-19, nije jedina terapija koja se trenutno primenjuje. Australski infektolozi sa Univerziteta Kvinslend u Brizbejnu objavili su prošle nedelje kako su hlorokvin, lek protiv malarije, i lopinavir/ritonavir, kojim se tretiraju pacijenti zaraženi HIV-om, pokazali obećavajuće rezultate i njihovom je upotrebom, tvrde naučnici, kod zaraženih pacijenata koronavirus nestao. Lek protiv HIV-a lopinavir/ritonavir, koji se prodaje pod nazivom Kaletra, zaražene osobe uzimaju dvaput dnevno, a on reducira nivo virusa koji cirkuliše telom.

Kaletra se nalazi na američkom, europskom i australskom tržištu, a AbbVie, kompanija koja ga proizvodi, već je donirala veliki broj doza kineskim i američkim vlastima te SZO-u. Hlorokvin, lek protiv malarije, deluje zapravo kao vakcina protiv te bolesti koju prenose komarci. Taj lek ne leči bolest, nego zaustavlja njezin razvoj ako se uzme pre, za vreme ili nakon što neko poseti rizična područja.

U svetu se trenutno razvija barem 45 različitih vakcina protiv Covida-19 uključujući i ona kompanija Arcturus Therapeutics, Johnson & Johnson i Inovio Pharmaceuticals, BionTech i CureVac i GlaxoSmithKline. Istraživači sa Univerzitat u Oksfordu, pod vođstvom prof. Sare Gilbert, planiraju idući mesec testirati prvu britansku vakcinu ChAdOx1protiv Covida-19.

- Svesni smo da je vakcina potrebna što pre, svakako od juna do jula, kad očekujemo veliki vrhunac smrtnosti - rekao je za Guardian prof. Adrian Hill, direktor Instituta Džener u Oksfordu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.