BORBA SA KORONOM NIJE NI BLIZU KRAJA, A VEĆ SE POJAVILA NOVA OPASNOST: U Kini umro čovek zbog HANTAVIRUSA!
Hantavirus prenosi pacovi, Foto: EPA / MAK REMISSA

JOŠ JEDNA BOLEST

BORBA SA KORONOM NIJE NI BLIZU KRAJA, A VEĆ SE POJAVILA NOVA OPASNOST: U Kini umro čovek zbog HANTAVIRUSA!

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da su hantavirusi porodica virusa koje prenose uglavnom glodari i mogu da izazovu raznolike bolesti kod ljudi

Objavljeno:

Slučajevi COVID-19 prošli su u utorak ujutro broj od 381.000 širom sveta.

U vreme kada se svet suočava sa koronavirusom, druge bolesti poput svinjskog gripa i ptičijeg gripa takođe su počele zabrinjavati nekoliko zemalja. Jedna od takvih bolesti koja se pojavila u Kini, koja se još uvek bori protiv koronavirusa, je hantavirus.

Kineski Global Times je na Tviteru napisao da je jedan muškarac u zemlji pozitivno testiran na hantavirus. Prema državnim medijima, muškarac, stanovnik provincije Junan, umro je u autobusu tokom putovanja u provinciju Šandong zbog posla u ponedeljak.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da su hantavirusi porodica virusa koje prenose uglavnom glodari i mogu da izazovu raznolike bolesti kod ljudi. Naziv hantavirusa varira u zavisnosti od regiona. U Americi je poznat pod nazivom hantavirusi „Novog sveta“, dok je u Evropi i Aziji poznat kao hantavirusi „Starog sveta“.

Hantavirusi novog sveta mogu izazvati plućni sindrom hantavirusa (HPS), dok hantavirus starog sveta može izazvati hemoragičnu groznicu sa bubrežnim sindromom (HFRS).

Simptomi hantavirusa

Hantavirusni plućni sindrom: Rani simptomi HPS-a uključuju umor, temperaturu i bolove u mišićima, posebno na bedrima, bokovima, leđima, a ponekad i ramenima. Zaražena osoba takođe može imati glavobolje, vrtoglavicu, groznicu i stomačne probleme. U slučaju kasnih simptoma, obično nakon četiri do 10 dana, može se pokazati kašalj i nedostatak daha. To može biti i kobno u nekim slučajevima.

Hemoragična groznica sa bubrežnim sindromom: U slučaju HFRS-a, simptomi se razvijaju u roku od jedne do dve nedelje nakon kontakta sa virusom. Ali u retkim slučajevima može proći i do osam nedelja da bi se pokazali simptomi. Početni simptomi uključuju jaku glavobolju, bolove u leđima i trbuhu, groznicu , zimicu, mučninu i zamagljen vid. Sa druge strane, kasni simptomi su nizak krvni pritisak, akutni šok, curenje vaskula i akutno zatajenje bubrega.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/News18)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media