NA MARSU JE NEKADA POSTOJALO JEZERO SA POTOCIMA: Rover CURIOSITY snimio je PANORAMU tog mesta (VIDEO)
Panorama Marsa, Foto: Youtube printscreen / NASA Jet Propulsion Laboratory

ZAVIRITE NA CRVENU PLANETU

NA MARSU JE NEKADA POSTOJALO JEZERO SA POTOCIMA: Rover CURIOSITY snimio je PANORAMU tog mesta (VIDEO)

Potoci i jezera verovatno su bili sadržaj Gejl kratera pre milijardu godina, zbog čega je NASA tamo postavila rover 2012. godine

Objavljeno:

NASA-in Curiosity rover oduševio je Zemljane zadivljujućim fotografijama Marsa otkako je sleteo na tu planetu 2012. godine.

Ali njegova poslednja slika predstavlja detaljnu panoramu koja nadilazi sve ostale - zajedno su spojene više od hiljadu fotografija.

Fotografije je snimio Curiosity tokom Dana zahvalnosti 2019. godine pomoću telefoto sočiva na roverovoj Mast kameri. Slike zajedno imaju 1,8 milijardi piksela. Takođe je napravljena i druga, manja panorama pomoću roverovog srednjeg ugla. Sadrži 650 miliona piksela i takođe prikazuje roverovu robotsku ruku.

Svakog dana tokom perioda od četiri dana, rover je snimao slike između podneva i 14 sati po lokalnom vremenu tako da bi osvetljenje bilo konzistentno na fotografijama.

Obe panorame otkrivaju trenutni dom rovera Glen Toridon. To je regija u blizini planine Šarp nazvana po severozapadnim planinama Škotske, koje sadrže neke od najstarijih stena na svetu.

Na Marsu je regija Glen Toridon prepuna intrigantnih ležišta minerala od gline koje Curiosity izučava. Nalazi se u Gejk krateru, velikom i suvom koritu nekadašnjeg drevnog jezera sa planinom visokom 16 404 metra.

Vrh planine Šarp viši je od ivica kratera. Potoci i jezera verovatno su bili sadržaj Gejl kratera pre milijardu godina, zbog čega je NASA tamo postavila rover 2012. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.