OVA MAPA PRIKAZUJE NEVEROVATNU POJAVU KOJA SE DOGODILA ZBOG KORONAVIRUSA: Naučnici NE VERUJU da se OVO brzo desilo!
Mapa prikazuje da se smanjilo zagađenje, Foto: NASA

dobra stvar u moru loših

OVA MAPA PRIKAZUJE NEVEROVATNU POJAVU KOJA SE DOGODILA ZBOG KORONAVIRUSA: Naučnici NE VERUJU da se OVO brzo desilo!

Naučnici su i ranije primetili da je koronavirus doslovno 'izbrisao' emisije opasnih stakleničkih gasova u samo dve nedelje

Objavljeno:

Satelitski snimci pokazale su neviđeni pad nivoa zagađenja na nebu iznad Kine, nakon što su morali zatvoriti većinu fabrika zbog izbijanja koronavirusa, ali i smanjiti broj putovanja.

NASA je objavila da je ova neverovatna promena velikim delom povezana upravo s tom činjenicom, a u padu su nivoi otrovnih gasova od automobila, elektrana i fabrika. Naučnici su i ranije primetili da je koronavirus doslovno 'izbrisao' emisije opasnih stakleničkih gasova u samo dve nedelje.

Zatvaranje industrijskih pogona i apel na ljude da ostanu kod kuće dovelo je tako do rekordno niskih nivoa izgaranja fosilnih goriva, ključnog elementa klimatske krize i to u državi gde se najviše koristi, piše Independent.

foto: NASA

NASA-ine karte uporedno prikazuju nivo zagađenja u prva tri nedelje ove godine, te od 10. do 25. februara. Njihovi stručnjaci kažu da je pročišćenje prvo postalo vidljivo u Vuhanu, gde zaraza izbila.

- Ovo je prvi put da u svojoj karijeri vidim ovako dramatičan pad razine zagađenosti vazduha na tako velikom području i to zbog jednog događaja - rekla je Fei Liu, istraživačica kvaliteta vazduha u NASA-i.

Zadnji put je pad nivoa dioksida videla u vreme ekonomske krize 2008. godine, ali pad se nije događao ovako brzo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.