DR. NELA SRŠEN IZ BOLNICE U PADOVI: Virus će se u Italiji jako širiti; zašto se uopšte tamo pojavio a ne u Nemačkoj
Foto: Printscreen

koronavirus u italiji

DR. NELA SRŠEN IZ BOLNICE U PADOVI: Virus će se u Italiji jako širiti; zašto se uopšte tamo pojavio a ne u Nemačkoj

Hrvatski hirurg dr. Nela Sršen prenosi vesti iz prve ruke kakva je situacija sa koronavirusom na severu Italije

Objavljeno: 16:45h

Poznati hrvatski hirurg dr. Nela Sršen, koja radi u italijanskoj bolnici Azienda Ospedaliera Universita Padova, kaže da su u ovu bolnicu primljena tri pacijenta s koronavirusom iz obližnjih bolnica italijanske pokrajine Veneto koja je takođe pogođena virusom, piše Novi list.

- Jedan je pacijent u regiji Veneto, nažalost, preminuo od posljedica virusa dok su preostala dva kritično. Jedan od njih je došao intubiran i priključen je na ECMO uređaj, a prema zadnjim podacima koje sam čula od svojih kolega i drugi pacijent koji je kod nas hospitaliziran trebao bi biti priključen na ovaj uređaj za održavanje plućne funkcije. Kod nas u Padovi je inače referentni centar s kriznom jedinicom za ovakva stanja, - kazala je dr. Nela Sršen koja upozorava da se virus u Italiji sada prenosi lokalno, ali da u početku kod zaraženih nije pravovremeno dijagnostikovan, već je lečen kao upalni proces pluća. Na taj način u opasnost su došli i sami zdravstveni radnici.

- U ovom trenutku u Italiji možemo očekivati eksponencijalno širenje broja zaraženih. Zabrinuti smo i mislimo da je mjere, poput otkazivanja letova s Kinom, koje se trenutačno kod nas poduzimaju trebalo obaviti puno prije. Primjerice, zašto se u Njemačkoj, koja ima puno više kontakata s Kinom od Italije, nije dogodilo ovakvo stanje? - pita se doktorka Sršen.

U Italiji su, prema poslednjim podacima registrovana čak sto trideset dva slučaja zaraze, a u pokrajini Veneto osamnaest slučajeva, pa u toj zemlji, prema rečima Nele Sršen, vlada opsadno stanje. "Otkazana su sva javna okupljanja i manifestacije, a razmišlja se i o zatvaranju bolnica. Vremenske prilike pogoduju virusu, hladno je i bez kiše te se u ovom trenutku, kad smo još daleko od cjepiva (vakcine, prim.ur.), možemo nadati tek toplijem vremenu koje će oslabjeti širenje virusa", kaže dr. Sršen.

Bonus video:

espreso.co.rs/glasistre.hr


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.