PUTIN PRELOMIO, U SRBIJU STIŽU MOĆNE RUSKE UBICE: Ovaj PVO sistem u REGIONU imaće samo NAŠA ZEMLJA
Ispali 2.500 granata u minutu iz dvocevnih topova, Foto: Printscreen

neviđeno pojačanje

PUTIN PRELOMIO, U SRBIJU STIŽU MOĆNE RUSKE UBICE: Ovaj PVO sistem u REGIONU imaće samo NAŠA ZEMLJA

Srbija će biti jedina zemlja u regionu koja će posedovati ovaj PVO sistem

Objavljeno:

Sistem za PVO „Pancir S1“, koji bi mogao u ponedeljak zajedno sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom da stigne u Beograd, može da otkrije mete na 50 kilometara, uputi po dve rakete na osam ciljeva istovremeno, ispali 2.500 granata u minutu iz dvocevnih topova. Jedan je od najsavremenijih sistema – ubica vazdušnih pretnji.

Uoliko se obistine te nezvanične najave, Srbija će biti jedina zemlja u regionu koja će posedovati ovaj PVO sistem.

foto: Printscreen

Sistem za PVO „Pancir S1“ taktički je sistem koji služi za zaštitu pojedinih strateških objekata ili vojske, kao što su aerodromi, velika preduzeća, gradovi, jedinice na ratištu. Okvirno, jedan sistem može da štiti prostor borbenog rasporeda jedne brigade u odbrani.

Pancir, ubica svih pretnji iz vazduha

Prof. dr Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, objašnjava za Sputnjik da je to hibridni sistem koji se sastoji od topova i raketa. Autonoman je, ali može da se umreži u formaciju ili rasporedi zasebno.

„Namenjen je za dejstvo po svim vazdušnim ciljevima – od aviona, bespilotnih letelica, avio-bombi, krstarećih raketa i drugih minijaturnih ciljeva, imajući u vidu performanse osmatračkih sistema i sistema za vatreno dejstvo“, objašnjava Kovač.

Vatrena moć „Pancira S1“

Kalibar topova je 30 milimetara i dvocevni su. Mogu da ispale oko 2.500 granata u minutu, dok je brzina granata na ustima cevi oko 960 metara u sekundi. U borbenom kompletu nalazi se 1.400 granata. Efikasan domet topova je do tri kilometra uvis i do četiri kilometra udalj.

Topovi se u borbenom modulu mogu pokretati kružno, u velikom rasponu uglova od -9 do 85 stepeni. Sposobni su da gađaju ciljeve koji dostižu brzinu od čak 1.000 metara u sekundi.

Raketni sistem „Pancira S1“ poseduje 12 raketa, koje mogu da pogode metu u vazduhu na visini do 15 kilometara i daljini do 20 kilometara. Ovaj sistem može da sa osam raketa istovremeno gađa četiri cilja, sa verovatnoćom pogađanja od 70 odsto po raketi. Pošto se obično šalju dve rakete po cilju, verovatnoća pogađanja je velika.

Sistem ima i vrlo efikasne radare za otkrivanje ciljeva u vazdušnom prostoru – u kružnom pojasu od 360 stepeni može da uoči mete na daljini do 50 kilometara, u zavisnosti od vrste letećeg objekta. Avione otkriva na oko 36 kilometara, a rakete i bombe na 32 kilometra. Otkrivanje na tim distancama daje dovoljno vremena operatorima da izaberu odakle i čime će dejstvovati – topovima ili raketama.

Veliko pojačanje za PVO Srbije

Kovač smatra da, dobijanjem ovakvog sistema, protivvazdušna odbrana Srbije postaje kvalitetnija i da je to značajno i za obučavanje komandnog kadra u jedinicama PVO, pa ako bi se u budućnosti arsenal proširio, imali bismo i one koje bi njime znali da upravljaju.

Imamo izuzetno sposobno ljudstvo, koje već ima predznanja i prošlo je obuke za ovaj sistem, tako da ćemo ga vrlo brzo imati u operativnoj upotrebi. Njegov raspored i mesto u strukturi PVO Srbije se već zna, odnosno, poznato je koje će strategijske objekte i grupacije vojske štititi“, ističe sagovornik Sputnjika.

Prema njegovim rečima, ovaj sistem ima prestižne karakteristike u odnosu na ostale sisteme tog tipa u svetu, što je potvrđeno na aktuelnim ratištima, prvenstveno u Siriji.

„Nekada je ovako nešto za nas bilo nezamislivo, pogotovo u vreme agresije. Ovaj sistem je zbog svoje efikasnosti prozvan „ubica pretnja iz vazduha“, a po iskustvima u Siriji, uvek je odreagovao pravovremeno i u celosti zaštitio lokacije koje je trebalo“, rekao je Kovač.

Sporazum za nabavku jedne baterije „Pancira“, koju čini šest sistema, zaključen je prošle godine, a prvi deo isporuke mogao bi da stigne sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, koji će posetiti Beograd 17. februara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.