PAPINA ZABRANA ŠOKIRALA JE MNOGE VRENIKE! Sveštenicima će zbog ženidbe biti zabranjena JAKO VAŽNA STVAR!
Ilustracija, Foto: Printscreen / Youtube

otkrivamo

PAPINA ZABRANA ŠOKIRALA JE MNOGE VRENIKE! Sveštenicima će zbog ženidbe biti zabranjena JAKO VAŽNA STVAR!

Papa Franja odbio je danas predlog da se dozvoli zaređivanje oženjenih muškaraca u Amazoniji gde hronično nedostaje sveštenstvo

Objavljeno:

Ovo se smatra jednom od njegovih najvažnijih odluka čime je potvrdio viševekovnu posvećenost rimokatoličke crkve celibatu među sveštenicima. Preporuka za Amazoniju, gde odavno nedostaje veći broj rukopoloženih sveštenika, koju su prošle godine uputili latinoamerički kardinali, podigla je prašinu u konzervativnim krugovima duboko podeljene rimokatoličke crkve koji su se takvoj preporuci odmah usprotivili.

Papa je dao odgovor u dokumentu na 32 strane, takozvanom apostolskom proglasu.

Predlog kardinala iz Latinske Amerike da se odobri svešteničko rukopoloženje starijim, oženjenim đakonima, koji su se potvrdili kao dobre glavešine u udaljenim katoličkim zajednicama i dokazano vode stabilan porodični život u startu su odbacvili konzervativni crkveni krugovi.

Iz krugova bliskih poglavaru rimokatoličke crkve, Rojters saznaje da je papa još 27. decembra prošle godine, završio tekst apostolske eksortacije i predao ga na prevođenje.

Nakon toga dokument nije ni menjan niti dopunjavan.

U apostolskoj eksortaciji, 82-godišnji papa iz Argentine ukazao je da se moraju pronaći "novi načini da se sveštenstvo ohrabri da radi u udaljenim područjima, kao i da se poveri značajnija uloga laicima i đakonima koji su takođe u velikom broju potrebni Amazoniji".

PAPINA ZABRANA ŠOKIRALA JE MNOGE VRENIKE! Sveštenicima će zbog ženidbe biti zabranjena JAKO VAŽNA STVAR! Đakoni su rukopoloženi od crkve, kao i sveštenici i dozvoljeno im je da propovedaju, podučavaju, obavljaju ceremoniju krštenja i vode parohije, ali ne i da drže misu. Oženjeni muškarci mogu postati đakoni.

Zbog toga što samo sveštenici mogu da drže misu, u gotovo 85 odsto sela u Amazoniji ljudi nemaju redovne, nedeljne mise, često i po nekoliko godina. "Ove potrebe su hitne i zbog njih apelujem na kardinale, posebno u Latinskoj Americi, da posvećeno ohrabruju sve one koji demonstriraju misionarski duh da se upute u Amazoniju", napisao je papa Franja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.