NE TRAŽITE POMOĆ SAD ZA AKCIJE PROTIV ISLAMISTA: Vlada Iraka izdala OPASNO UPOZORENJE, EVO ŠTA SU NAVELI!
Irak / Ilustracija, Foto: AP

NAREDBA

NE TRAŽITE POMOĆ SAD ZA AKCIJE PROTIV ISLAMISTA: Vlada Iraka izdala OPASNO UPOZORENJE, EVO ŠTA SU NAVELI!

Koalicija koju predvode SAD obustavila je 5. januara borbene misije protiv ID u Iraku, neposredno nakon napada dronom na generala Solejmanija

Objavljeno:

Dva visoka, neimenovana oficira iračke vojske, izjavila su da je vlada u Bagdadu dala instrukcije vojnom vrhu da se ne obraćaju koalicionim snagama koje predvode SAD, za pomoć u borbi protiv Islamske države, navodi AP.

Instrukcija iračke vlade je izdata u jeku krize poverenja između SAD i Iraka, koja je otvorena nakon američkog napada dronom u kojem su ubijeni general Iranske revolucionarne garde i komandant elitnog odreda Kuds, Kasem Sulejmanija i komandant iračke milicije, Abu Mahdi al-Muhandis.

Instrukcije vlade u Bagdadu iračkoj vojsci da u znatno manjoj meri traži pomoć međunarodne koalicije u borbi protiv Islamske države, potvrdila su ove nedelje dvojica iračkih oficira i predstavnik jedne paravojne formacije.

- Nakon ubistva Sulejmanija, vlada Iraka je odlučila da zvanično zatraži da iračka vojska ne sarađuje i ne traži pomoć od međunarodne koalicije koju predvode SAD - izjavio je neimeniovani zvaničnik vojne obaveštajne službe.

Koalicija koju predvode SAD obustavila je 5. januara borbene misije protiv ID u Iraku, neposredno nakon napada dronom na generala Solejmanija.

Istoga dana su irački zakonodavci iz redova šiita, osudili "flagrantno kršenje suvereniteta" i progurali neobavezujuću rezoluciju kojom se od vlade traži da opozove zvanične sporazume na kojima se bazira američko vojno prisustvo u Iraku.

Odlazeći premijer Adel Abdul-Mahdi izjavio je da američke snage "moraju da odu", ali nije unilateralno stavio van snage prethodno postignute sporazume, rekavši da o tome odluku mora doneti novi irački premijer.

Mohamed Alavi, koji nasledio Mahdija na čelu iračke vlade, još se nije izjasnio o ovom pitanju.

Oko 5.200 američkih vojnika je stacionirano u iračkim bazama kao pomoć lokalnim snagama koje se bore protiv ID i deo su šire međunarodne koalicije koja je 2014. oformljena na zahtev iračke vlade.

Komandant elitnih iračkih anti-teorističkih službi koje obučavaju Amerikanci u provinciji Anbar na zapadu Iraka, izjavio je da je obuka delimično nastavljena, ali da se za vojne operacije ne traži podrška od koalicionih snaga.

Prema rečima portparola koalicionih snaga, pukovnika Majlsa Keginsa, od napada na Sulejmanija nije bilo vazdušnih udara koalicije.

- Iračani nisu tražili vazdušne udare proteklih nedelja, pa smo mi obustavili operacije. Koalicioni vazdušni udari su godinama koordinisani sa iračkim snagama - rekao je Kegins.

Vrhovni američki zapovednik za operacije na Bliskom istoku, general Frenk Mekenzi, sastao se juče sa iračkim rukovodstvom i predočio da je smanjen obim obuke i zajedničkih vojnih operacija, iako američke snage za specijalne operacije i dalje izvode neke zajedničke akcije sa iračkim komandosima.

- Još smo u turbulentnom periodu, ali pronalazimo načine da delujemo - objasnio je Mekenzi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.