NEOČEKIVANI POBEDNIK IZBORA U AJOVI: Ovaj gej političar ima najviše demokratskih glasova!
Pit Butidžidž, Foto: EPA/GARY HE

trka za belu kuću

NEOČEKIVANI POBEDNIK IZBORA U AJOVI: Ovaj gej političar ima najviše demokratskih glasova!

On ima neznatno više glasova od Bernija Sandersa, Elizabet Voren i bivšeg potpredsednika SAD Džo Bajdena

Objavljeno:

Demokrate u američkoj saveznoj državi Ajovi još nisu prebrojali sve glasove kokusa, ali na osnovu glasova na 71 odsto glasačkih mesta u trci za predsedničkog kandidata vodi Pit Butidžidž (38).

On ima neznatno više glasova od Bernija Sandersa, Elizabet Voren i bivšeg potpredsednika SAD Džo Bajdena, prenosi AP i dodaje da prebrojavanje glasova kokusa, koji su održani u ponedeljak, kasni toliko zbog tehničkih problema.

Za sada nije poznato kada će konačni rezultati glasanja biti objavljeni.

Butidžidž je osvojio 26,9 odsto glasova delegata, Sanders 25,1, Vorenova 18,3, a Bajden 15,6 odsto glasova, prenosi Rojters.

Rečeno je i da nije radila aplikacija u koju je trebalo unositi podatke, ali i da nije bila hakovana, preneo je Glas Amerike.

Kokusi - skupovi građana na kojima otvoreno izražavaju podršku nekome od demokratskih kandidata - bili su održani na 1.600 lokacija u Ajovi.

Broj delegata iz Ajove koji će na finalnoj konvenciji Demokratske stranke glasati za predsedničkog kandidata je 41, pa će se glasovi koji su dobili kandidati u Ajovi preračunati u broj delegata.

Ako bude izabran, 38-godišnji gospodin Butidžidž bio bi prvi otvoreno gej američki predsednik. On je bivši gradonačelnik Saut Benda u državi Indijana, grada sa nešto više od 100.000 ljudi. On je bivši stipendista sa Harvarda i Univerziteta Okford sa Rodosa, koji je u Avganistanu bio vojni obaveštajni oficir i nekada je radio za konsultantsko veće za upravljanje MeKinzi.

Kritičari kažu da je Butidžidž, koji je mlađi od Britni Spirs, previše neiskusan da bi bio američki predsednik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.