REKORDAN BROJ ZABRANA BORAVKA U ŠVAJCARSKOJ: Ovo je razlog
Švajcarska je ove godine izrekla rekordan broj zabrana ulaska i boravka u zemlji, Foto: Profimedia

policijske mere

REKORDAN BROJ ZABRANA BORAVKA U ŠVAJCARSKOJ: Ovo je razlog

Savezne vlasti izrekle su zabranu ulaska i boravka u zemlji za 118 stranaca

Objavljeno:

Švajcarska je ove godine izrekla rekordan broj zabrana ulaska i boravka u zemlji, a najviše je ova policijska mera pogodila džihadiste i navodne špijune.

Savezne vlasti izrekle su zabranu ulaska i boravka u zemlji za 118 stranaca.

Savezna služba policije (Fedpol) ima mogućnost da, protiv stranaca koji ugrožavaju unutrašnju ili spoljnu bezbednost Švajcarske, izreknu meru zabrane ulaska u zemlju. Prilikom izricanja te mere Fedpol se usaglašava sa obaveštajnom službom NDB.

Najviše mera zabrane ulaska u zemlju izrečeno je protiv 62 osobe koje su osumnjičene da su džihadisti. Ko je bio pogođen ovom merom Fedpol nijee saopštio, ali se zna da su to osobe koje se dovode u vezu sa terorističkim organizacijama, kao što je Islamska država ili "propovednici mržnje".

Inače, broj džihadista koji su iz Švajcarske otišli na ratište u Siriji, prema NDB-u, ostao je na 92, od kojih 31 poseduje švajcarski pasoš i kojima je nemoguće zabraniti povratak.

Porastao je i broj izrečenih zabrana ulaska u zemlju protiv osoba koje se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom (12) i osumnjičenima za špijunažu (31).

Ova mera je u skladu sa akcionim planom protiv mafije, koji je savezna država usvojila, a koji ima za cilj borbu protiv italijanske mafije u Ssvajcarskoj.

Fedpol je izrekao i zabranu ulaska u Švajcarsku za 13 osumnjičenih da su neonacisti. Ta mera pogodila je članove desničarske muzičke grupe "Lemovice" iz Francuske, koja je trebalo da u oktobru održi koncert u Valisu, ali je nedaleko od granice zaustavljena i "izbačena" iz zemlje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.