CARSKI GRAD NA BOSFORU ODUZIMA DAH: Bio je i Bizantion, Novi Rim Konstantinopolj, Carigrad do sadašnjeg Istanbula
Foto: Sandra Mališić

Veličanstveno

CARSKI GRAD NA BOSFORU ODUZIMA DAH: Bio je i Bizantion, Novi Rim Konstantinopolj, Carigrad do sadašnjeg Istanbula

Svojom raskošnom kulturnom baštinom ne prestaje vekovima da oduševljava sve one koji ga posete

Objavljeno: 15:53h

Prva rečenica koji je Justinijan izgovorio u tek izgrađenoj Aja Sofiji glasila je "Solomone, nadmašio sam te".

Istanbul - grad koji leži na dva kontinenta, spoj Istoka i Zapada, Evrope i Azije, svojom raskošnom kulturnom baštinom ne prestaje vekovima da oduševljava sve one koji ga posete. Živeo je u okrilju četiri snažne civilizacije, prvo grčke, rimske, zatim vizantijske i na kraju osmanlijske. Sve to menjalo je i njegova imena, pa je prvo bio Bizantion, zatim Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad i danas Istanbul. Ogroman grad, na dva kontinenta, azijskom i evropskom, sa preko 13 miliona stanovnika, koji često rade na jednom kontinentu, a žive na drugom. Moderni.

foto: Sandra Mališić

Istanbul učiniće da se osećate kao da ste bilo gde u u svetu u nekoj svetskoj metropoli, ali ako zađete u delove koji su autentični predstavnici nekadašnjih vekova, osetićete dah prošlosti. Sve je ovde isprepletano - religije - islam i hrišćanstvo, orijent i Evropa, staro i novo... Zato je uvek malo vremena za obilazak Istanbula, jer i da živite tamo ostaće vam mnogo toga nepoznatog...

Ali, ono što se ne sme se propustiti jeste poseta starom gradskom jezgru, u kome dominira čuvena Aja Sofija, čije zidine kriju burnu vekovnu istoriju. Ni crkva ni džamija, a kako istanbulski turistički vodiči kažu, po ugledu na turskog reformatora Kemala Ataturka, to nije verski objekat, to je jednostavno muzej koji je prošlost ostavila čovečanstvu. Velelepna crkva nikla je za svega pet godina u doba vizantijskog cara Justinijana da bi za skoro pet vekova osmanske vladavine bila pretvorena u džamiju. Padom Carstva i nastankom Turske nastavila je da živi kao svedok turbulentne istorije koja se odigravala na Bosforu. Legenda kaže da jedan od mermernih stubova, poznat kao Stub Suza, ispunjava želje onima koji u šupljinu na njegovoj površini stave prst i okrenu ga za 360 stepeni.

foto: Sandra Mališić

Preko puta je čuvena Plava džamija, jedina muslimanska bogomolja na svetu, koja ima čak šest minareta. Poznata je i po imenu Ahmedija, ili džamija sultana Ahmeda u Istanbulu, zbog 20.000 plavih pločica koje prekrivaju njenu unutrašnjost. Danas, Ahmedija predstavlja jedan od najlepših i najposećenijih istorijskih spomenika u Istanbulu, i obaveznu stanicu svakog turiste.

foto: Sandra Mališić

Svaki grad čuva neku tajnu, a kad pričamo o današnjem Istanbulu, Cisterna Bazilika je živa enigma.

Sazidana je za vreme imperatora Justinijana u VI veku i predstavlja ogroman podzemni rezervoar impresivnih dimenzija kapaciteta od preko 80.000 kubnih metara vode. Izuzetan osećaj budi i osvetljenje crvene boje, a naročito je zanimljivo i dve statue grčkih mitskih bića meduza koje su postavljene da je štite od napadača.

Plava džamija, džamija Sulejmanija, džamija Kamlida, Nova džamija, Galata Kula, Bosfor, Teodosijeve zidine, Hipodrom, Cisterna, Palata Topkapi, Palata Dolmahbače, Devičanska kula... Zaista je teško naći grad sa toliko znamenitosti koje dominiraju vizurom. Istanbul zato nikad nije dosadan.

Neizostavan šoping

foto: Sandra Mališić

U Istanbul se oduvek išlo u šoping. Ono što se pojavi u Parizu kao modni hit, to se preko noći izradi i osvane u istanbulskim radnjama. Ovde doživite pravi šoping, upravo onaj gde ostvarujete neposrednu vezu sa trgovcem. Cenkanje je obavezno i veliko zadovoljstvo i prodavca i kupca. Zanimljivo je posetiti bilo da se radi o klasičnim otvorenim bazarima ( npr. imaju najveći na svetu, poznata Kapali čaršija ili ako vam je poznatije Grand Bazar).

Nemoguće je ne posetiti istanbulsku pijacu, jer pored toga što tu možete kupiti sve vrste začina i razne druge namirnice, možete se prepustiti skladu najrazličitijih boja, mirisa i ukusa. A da naglasimo, u svakoj ulici u centru, ispod svakog mosta prodaje se roba, odeća i obuća svih vrsta po veoma pristupačnim cenama. To su "radnje na otvorenom", koje mogu da pruže poseban užitak i zadovoljstvo.

foto: Sandra Mališić

Nema čoveka na našim prostorima koji nije probao tursku kafu. Ali je iznenađenje kada saznate da Turci baš i ne piju mnogo tursku kafu, već čaj! Piju ga iz karakterističnih malih specijalnih čaša, polako i sa velikim uživanjem.

Uz čaj, pogled na Bosfor, može se naručiti i čuvena tradicionalna nargila i uživati u aromatičnim ukusima i mirisima Istoka.

Lokalni kebab za gurmane

Za kebab svi znamo, a ako ga igde imate na svakom koraku, to je u Istanbulu. Takođe, grad je prepun lokalnih malih pečernjara u kojima će se svojski potruditi da sednete baš kod njih. Ako mislite da je restoran pun, i nema dovoljan broj mesta... ne brinite! Smisliće vaš domaćin gde da postavi dodatni sto za vas.

Hrana nam je itekako poznata, a mnogo toga što mi spremamo kao naše, u stvari potiče iz Turske. Iako vam možda ne deluje tako, Istanbul je grad sa najintenzivnijim noćnim životom u Evropi.

Od samog centralnog trga Taksima i okolnih ulica koji nude pregršt klubova i disko klubova, sa svim vrstama muzike, pa do lokalnih klubova na azijskoj strani u kojima možete uživati u pravom lokalnom turskom provodu. Ovaj grad nudi sve tipove muzike, tako da za svakog ima po nešto.

Reči su nedovoljne da opišu lepotu, jedinstvenost, tajanstvenost i spečifičnost Istanbula, prestonice koja bi se morala naći na turističkoj mapi svih znatiželjnih putnika. Tako je za putnike namernike kompanija "Er Srbija" od decembra ove godine uvela tri puta direktne letove za Istanbul, i od Beograda let traje svega sat i po vremena.

Dom osmanskih sultana Palata Sulejmana i Hurem

Topkapi Saraj je skoro 400 godina bila glavna rezidencija osmanskih sultana, tačnije od 1465 -1856. godine. Ime mu na turskom znači "Palata topovske kapije" jer je izgrađena na mestu gradskih vrata Konstantinopolja koja su uništena turskim topovima. U istoriji palate i Osmanlijskog carstva uopšte, čuvena je ljubavna priča između najvećeg i najdugovečnijeg sultana od svih - Sulejmana I Veličanstvenog i njegove voljene crvenokose Aleksandre, prozvane Rokselana, čuvene Hurem, koju je Sulejman upoznao i izabrao one večeri kada se vratio iz bitke u kojoj je osvojio Beograd. Ova priča je poslužila kao inspiracija za popularnu tursku seriju "Sulejman Veličanstveni".

foto: Sandra Mališić

Top 5 stvari koje morate videti dok ste u Istanbulu

Aja Sofija ili Sveta Sofija Plava džamija ili džamja sultana Ahmeda Cisterna bazilike (Potopljena palata) Topkapi palata Galata kula

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Sandra Mališić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.