ARIJANA JE UMRLA OD BOLESTI OD KOJE MNOGI SRBI BOLUJU: Ignorisala je ove SIMPTOME, na koje mi ni ne obraćamo PAŽNJU
Devojka, ilustracija, Foto: Printscreen

RAZMISLITE....

ARIJANA JE UMRLA OD BOLESTI OD KOJE MNOGI SRBI BOLUJU: Ignorisala je ove SIMPTOME, na koje mi ni ne obraćamo PAŽNJU

Žalila se na glavobolju, ali je bilo kasno kad je ustanovljeno šta je u pitanju...

Objavljeno:

Arijana Rej Delfs (17) sa Floride je preminula od mononukleoze, odnosno "bolesti poljupca", ostavivši njenu porodicu u potpunoj zbunjenosti.

Njen otac, Mark Delfs, istakao je da je Arijana nekoliko sedmica pred smrt imala simptome prehlade i da je "uvek imala glavobolju".

- Glavobolja je bila neprestana - napomenuo je.

Kad joj se stanje nije poboljšalo, roditelji su je odveli kod doktora koji je uradio niz testova, uključujući jedan za mononukleozu, ali zvanična dijagnoza nije postavljena.

Tinejdžerkini simptomi su se dodatno pogoršali. Odvedena je u bolnicu nakon što je "neprestano povraćala" celu noć.

U bolnici, Arijana je u jednom trenutku ustala iz kreveta kako bi otišla u kupatilo, ali je roditeljima rekla kako ne oseća svoje noge. Doktori su posumnjali da će doživeti moždani udar, pa je prebačena u bolnicu u Džeksonvilu.

- Nerazgovetno je govorila, a mi i dalje nismo znali šta joj se zapravo dešava - izjavio je Arijanin otac.

Nažalost, tinejdžerka je dobila zvaničnu dijagnozu poslednjih dana života: Epštajn-Barov virus koji uzrokuje mononukleozu. Iz klinike su napomenuli da je ovaj virus najčešći uzrok mononukleoze.

Arijanin mozak je toliko bio otekao da više nije mogao pravilno da funkcioniše.

- U tom trenutku smo shvatili da treba da se oprostimo - rekao je Mark Delfs koji poručuje drugim roditeljima da simptome svoje dece ne shvataju olako.

- Možda će to nekome spasiti život - kaže Delfs i dodaje - Arijana je bila uspešni đak, sportistkinja koju je zanimala muzika, i vrlo darežljiva osoba. Sve bi učinila za druge.

ŠTA JE MONONUKLEOZA ILI BOLEST POLJUPCA

Infektivna mononukleoza je zarazna bolest koju naš narod naziva još “bolest poljupca“. Bolest se odnosi na grupu simptoma koje obično uzrokuje infekcija Epstein Barr virusom (EBV).

Ona se obično javlja kod tinejdzera, ali može je imati bilo ko bez obzira na godine života. Virus se najčešće prenosi preko pljuvačke - preko iskašljanih kapljica od strane zaražene osobe, čak i preko poljupca. Čovek ne bi trebao da koristi tuđu čašu za piće, četkicu za zube, escajg, itd. kako bi izbegao infekciju sličnu Epštejn Barovom virusu.

Obolele osobe često imaju visoku temperaturu, otok limfnih čvorova i bolove u grlu. U velikom broju slučajeva mononukleoza je blagog toka i lako lečiva sa minimalnom terapijom, bolest prolazi sama od sebe nakon 1 do 3 meseca. Odmor i veća količina popijene tečnosti su ključ za oporavak. Poželjno je da budete obazrivi jer u nekim slučajevima može doći do komplikacije i pored toga što smo rekli da je bolest blagog toka. Najčešća komplikacija mononukleoze je enormno velika slezina.

SIMPTOMI MONONUKLEOZE

Neće sve osobe zaražene Epstein Barrovim virusom imati karakteristične simptome, ovo naročito važi za malu decu koja mogu imati visoku temperaturu, ali ne i druge simptome. Osobe strosti od 15 do 24 godine najčešće imaju očiglednu simpatologiju.

Najčešći znaci i simptomi karakteristični za mononukleozu su:

Groznica; Umor i nedostatak energije; Slabost; Gubitak apetita; Bol u grlu – često sa belim flekama, što može izgledati kao kod upale grla; Visoka temperatura – koja se može kretati od 38,3ºC do 40ºC; Uvećani limfni čvorovi u predelu vrada i pazuha; Uvećane tonzile; Glavobolja; Osip po koži; Mekana i uvećana slezina – bol u gornje levom delu stomaka; Noćno znojenje.

Navedeni simptomi se obično javljaju nakon 50-60 dana nakon infekcije.

Bol u grlu je simptom koji može pratiti neku drugu bolest ili infekciju, što navodi lekara da posumnja na bakterijsku infekciju, kada on najčešće prepiše antibiotik (amoksicilin ili ampicilin). Međutim, u slučaju mononukleoze antibiotik nije uspešan put do izlečenja, jer bol u grlu neće nestati, a kao dodatni simptom će se pojaviti osip po koži.

ISKUSTVO U SRBIJI

Kad imate simptome gnojne angine i javite se doktoru, iskusan će posumnjati na mononukleozu. Odmah će vas uputiti kod infektologa, koji će definitivno utvrditi šta je u pitanju. Jako je važno da strogo ležite i ne pomerate se. Takođe, neophodno je da jedete laganu hranu, bez masti, a mirovanje traje i po dva meseca. Dakle, strogo odlaženje samo do toaleta. Neki lekari ne daju ni da se sedi u krevetu, kako organi (koji rastu) ne bi pritiskali stomak.

To odmaranje će učiniti da organi (pa i mozak) ne porastu previše i dovedu do smrtnog slučaja kao u ovom neviđenom slučaju iz inostranstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / News.com.au)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.