OSUĐENI ZATVORENIK POSTAO HEROJ NACIJE: Bio sam spreman da umrem! (VIDEO)
Džon Krili, Foto: BBC Printscreen

NAPAD NA LONDONSKOM MOSTU

OSUĐENI ZATVORENIK POSTAO HEROJ NACIJE: Bio sam spreman da umrem! (VIDEO)

Džon Krili, koji je zatvoren zbog ubistva nakon što je pljačka pošla po zlu, rekao je da se borio protiv Usman Kana dok je verovao da nosi živi samoubilački pojas

Objavljeno:

Reformisani bivši zatvorenik koji se borio protiv napadača na Londonskom mostu rekao je da je spreman da umre štiteći druge.

Džon Krili, koji je zatvoren zbog ubistva nakon što je pljačka pošla po zlu, rekao je da se borio protiv Usman Kana dok je verovao da nosi živi samoubilački pojas.

- Vrištao sam na njega da ga baci. Bio sam spreman da izgubim svoj život.

Dok su se on i drugi borili sa Kanom na ulici, on je vikao na policiju da puca na napadača.

U svom prvom intervjuu koji je emitovan nakon napada, Krili (48) je pričao o trenutki kada se naoružana policija sukobila s napadačem na londonskom mostu. Rekao je:

- Izgledalo je kao da su prošle godine pre nego što su ga upucali. Nije bilo sve impulsivno, uzeli su vreme za to, do tačke u kojoj sam vrisnuo "pucajte u njega".

Kan, osuđeni terorista, ubio je dve osobe - diplomiranog studenta sa Univerziteta u Kembridžu, Džeka Merita i Saskiju Džonsa, a ranio je troje drugih, kada je 29. novembra u 13:58h izveo napad nožem tokom konferencije o rehabilitaciji zarobljenika u Fišmongers Holu.

Krili je prisustvovao konferenciji i seća da je čuo "veoma jakog devojački virsak" kada je znao da nešto nije u redu. Spustio se dole da pronađe devojku Džons (23) , koja je ranjena, pre nego što je u hodniku ugledao Kana, naoružanog sa dva noža.

Nakon što je povikao na Kana, pitajući ga šta radi, Krili se seća njegovog odgovora:

- Rekao je nešto poput "ubiću sve", nešto o ubijanju ljudi.

Na pitanje da li misli da Kan ciljao određene ljude, rekao je:

- Činilo se da svi mogu biti meta. Sada pretpostavljam da je on sve shvatio kao veliku metu. Soba puna ljudi iz ustanove - sudija, policije, obezbeđenja.

Osoblje i učesnici konferencije napali su Kana sa svim što su mogli da pronađu. Krili se borio prvo s šipkom, a zatim aparatom za gašenje požara, sve dok je verovao da Kan nosi samoubistveni pojas. Rekao je da delovao "instinktivno" i "vrištao je na [Kana] da ga pusti [pojas].

Ali rekao je da mu je Kan rekao da "čeka da policija dođe" pre nego što je detonirao kaiš, koji je policija kasnije otkrila da je lažan.

- Bio sam spreman da izgubim svoj život - rekao je Krili.

Pomoću vatrogasnog aparata su ga isterali na ulicu, i zaslepeli ga. Ostali prolaznici intervenisali su kako bi prikovali Kana na zemlju pre nego što ga je policija ubila u 14:03h.

Upitan da li sebe smatra herojem, Krili je rekao:

- Ne. Pa, Džek je izgubio svoj život, on bi bio moj heroj.

Džek Merit
Džek Merit foto: Met police

Krili je osuđen na doživotnu kaznu zbog ubistva i pljačke 2005. nakon što je sa saradnikom Davidom Flinom provalio u dom 71-godišnjeg Agustina Maduemezia u Mančesteru. Maduemezia umro je nakon što ga je Flin udario u lice.

Dok je bio u zatvoru, krili je diplomirao pravo. Nakon promene zakona, saznao je da može da se žali na svoju kaznu. Nakon 13 odluženih godina, pušten je iz zatvora.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.