VANREDNO STANJE NA PLANETI! Zemlja je došla do devete tačke prekretnice, iza nje sledi KATASTROFA!
zemlja, Foto: Shuterstock

OZBILJNO JE

VANREDNO STANJE NA PLANETI! Zemlja je došla do devete tačke prekretnice, iza nje sledi KATASTROFA!

Svet je možda već prešao devetu ključnu “tačku prekretnicu”, što će dovesti do katastrofalnih klimatskih promena, upozorili su naučnici.

Objavljeno:

Svet je možda već prešao devetu ključnu “tačku prekretnicu”, što će dovesti do katastrofalnih klimatskih promena, upozorili su naučnici.

Tačke prekretnice koje smo već prešli su, redom: topljenje arktičkog morskog leda, grenlandskog ledenog pokrivača, borealne šume ili tajge, permafrost (takozvani trajni led), severnoatlantska meridijanska obrtajuća struja, amazonska prašuma, korali u toplim morima, ledeni pokrivač zapadnog Antarktika i delovi istočnog Antarktika.

Poslednje upozorenje naučnika znači da smo u vanrednom stanju na planeti i da postoji mogućnost da čovečanstvo nestane sa njenog lica. Toliko štete je već naneto u ovih devet oblasti ključnih za klimu, da bi se efekti globalnog zagrevanja mogli ubrzati i stvoriti smrtonosni domino efekat.

Gubitak amazonske prašume i ledenog pokrivača Antarktika i Grenlanda su šteta od koje se naša planeta možda nikada neće oporaviti, preneo je “San”.

- Pre oko deceniju smo identifikovali grupu potencijalnih tačaka prekretnica za sistem Zemlje. Sada vidimo dokaze da je više od polovine njih aktivirano – ukazao je autor studije, profesor Tim Lenton sa Univerziteta Ekseter.

Tim – sastavljen od najboljih naučnika iz Velike Britanije, Nemačke, Danske i Australije – naveo je da je potrebna hitna akcija kako bi se smanjile dalje emisije štetnih gasova, pre nego što se pređe još jedan prag.

- Rastuća pretnja brzih, nepovratnih promena znači da više nije odgovorno da sedimo i čekamo. Situacija je hitna i potrebna je hitna reakcija – istakao je Lenton.

Tačka prekretnica se doseže kad određene posledice globalnog zagrevanja postanu nezaustavljive, poput velikog gubitka leda na Antarktiku. Među njima su i topljenje permafrosta u Rusiji, izumiranje korala i usporavanje okeanskih struja u Atlantiku. Suše u amazonskoj prašumi i požari tu i na severu Kanade i Rusije takođe se smatraju raskršćima koja su sada “aktivna”.

S obzirom na način na koji je povezan ekosistem Zemlje, kako se dođe do određene tačke prekretnice druge koje trenutno nisu aktivne poguraju se bliže tom pragu. Ova kaskada promena podstaknutih globalnim zagrevanjem preti da ugrozi postojanje ljudske civilizacije. Samo će usled gubitka velikih ledenih pokrivača na Grenlandu i Antarktiku nivoi mora porasti za 10 metara i isterati milione ljudi iz obalskih područja. Promene u atlantskoj struji izazvale su češće i destruktivnije uragane širom zapadnog sveta. Ranije je smatrano da će planeta trebati da se zagreje za pet stepeni Celzijusovih da se pređe tačka prekretnica Zemlje, međutim, dokazi pokazuju da smo već negde između 1-2 stepena.

-Naučno gledano, ovo pruža snažne dokaze za proglašavanje vanrednog stanja na planeti. Moramo pokrenuti globalnu akciju koja će ubrzati put ka svetu koji može nastaviti da se razvija na stabilnoj planeti.– izjavio je koautor studije, profesor Johan Rokstrom sa Instituta Postdam u Nemačkoj.

Skoro 200 zemalja je potpisalo Pariski klimatski sporazum 2015, obećajući da će održati globalno zagrevanje ispod dva stepena Celzijusovih. Međutim, i ako se ta obećanja u vezi emisije štetnih gasova ispune, doći će do zagrevanja od tri stepena.

- Možda smo već prešli prag za kaskadu među povezanim tačkama prekretnica – kaže Lenton. – Ipak, stopa kojom napreduju i stoga rizik koji predstavljaju se može ublažiti smanjenjem naših emisija.

Naučnici su upozorili da, ukoliko se pojavi unutrašnja kaskada i ne može se izbeći globalna tačka prekretnica, onda je ovo egzistencijalna pretnja za civilizaciju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/The Sun)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.