TRAMP POTPISAO DOKUMENT KOJI JE RAZBESNEO KINU: Optužili ga za ZLE NAMERE!
Donald Tramp, Foto: AP

MEŠANJE U SUVERENITET?

TRAMP POTPISAO DOKUMENT KOJI JE RAZBESNEO KINU: Optužili ga za ZLE NAMERE!

Kineska vlada je zapretila "merama odmazde"

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon kojim se podržavaju prodemokratski demonstranti u Hongkongu, a odluku su osudile hongkoške i pekinške vlasti.

- Danas sam potpisao zakon (...) o ljudskim pravima i demokratiji u Hongkong - napisao je američki predsednik, a saopštila noćas Bela kuća.

Vlada Hongkonga jutros je izrazila "duboko žaljenje" zbog odluke Trampa da potpiše zakon i optužio Vašington da se "meša" u unutrašnje stvari Hongkonga.

Kineska vlada je zapretila "merama odmazde" na usvajanje zakona u Vašingtonu, što bi moglo da ugrozi osetljive trgovinske pregovore dve zemlje.

- Zakon koji je Vašington prikriva zle namere - saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, ne navodeći koje bi mere Peking mogao da preduzme.

Protesti u Hongkongu održavaju se od početka juna.

Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predvidjao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje gradjanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997, kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.