UMRO SAM NEKOLIKO PUTA TOG DANA: Progovorio Palestinac kojem su pucali U LEĐA! Iživljavali su se nad njim
Karamu su pucali u leđa iz zabave, Foto: Youtube printscreen

zločini izraela

UMRO SAM NEKOLIKO PUTA TOG DANA: Progovorio Palestinac kojem su pucali U LEĐA! Iživljavali su se nad njim

Kavasmi je dao intervjuu za AP nakon što je video snimak objavljen prošle sedmice i rekao da ga je najpre udario vojni džip

Objavljeno:

Mladi Palestinac Karam Kavasmi kome su izraelski vojnici pucali u leđa u incidentu koji se dogodio prošle godine i snimljen je video kamerom izjavio je da je to što se vidi na snimku samo mali deo onoga što je tog užasnog dana preživeo.

Kavasmi je dao intervjuu za AP nakon što je video snimak objavljen prošle sedmice i rekao da ga je najpre udario vojni džip.

Potom su ga vojnici tukli nekoliko sati pre nego što su ga pustili da se vrati na Zapadnu obalu ali su mu ispalili u ledja metak obavijen sunđerom dok se udaljavao.

- Umro sam nekoliko puta tog dana. Mučili su me tako da sam se osećao kao da me ubijaju. I kada su me pogodili, osetio sam kao da mi je to kraj. Sklopio sam oči i molio se - rekao je Kavasme koga izraelski istražitelji nikada nisu kontaktirali.

Palestinci često kažu da izraelske snage bezbednosti koriste preteranu i nepotrebnu silu protiv njih.

Međutim, dokazi poput ovog video snimka su retki tako da je takve tvrdnje teško dokazati.

Pomenuti incident dogodio se pre godinu i po ali je izazvao pažnju javnosti prošle sedmice kada je izraelski TV Kanal 13 objavio video snimak pucanja.

Veruje se da je pucao pripadnik izraelske paramilitarne jedinice granične policije.

- Gubi se odavde - čuje se na snimku glas jedne žene koja viče na mladog Palestinca dok se udaljava sa podignutim rukama.

Potom se čuje muški glas koji kaže da spusti ruke i hoda normalno i ponovo vikanje žene. Dvadesetak sekundi kasnije čuje se pucanj, ali se ne vidi osoba koja je ispalila metak i pogođeni Palestinac pada na zemlju.

Dvadesetdvogodišnji Kavasmi tvrdi da je on pogođeni Palestinac i objašnjava da je sve počelo 25. maja prošle godine kada je krenuo da traži posao u gradu Azajimu na Zapadnoj obali blizu Jerusalima.

Posle sastanka na benzinskoj pumpi krenuo je ka kontrolnom punktu kada ga je vojni džip udario i gurao nekoliko metara. Potom su granični policajci iskočili iz džipa, zgrabili ga, uvukli u vozilo, dovezli do obližnjeg tunela i počeli da ga tuku, zavrtali mu ruku, udarali čizmama i puškama po celom telu.

On je u malom ruksaku nosio odeću, ali su Izraelci, kako se njemu činilo, mislili da je naoružan nožem. Jedan policajka je bila posebno agresivna.

Tek nakon tri sata Palestincu je vraćena lična karta i naredili su mu da ode uperivši puške u njega.

Izraelske snage često koriste metke obavijene sunđerom da rasteraju izgrednike. Meci nisu smrtonosni ali zato mogu da pričine veliku bol i teške povrede.

Otkako je prikazan video Kavasmi je postao popularan Zapadnoj obali koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i drži je od tada pod vojnom okupacijom. Palestinska uprava ima samo ograničenu autonomiju na delovima teritorije.

Izraelsko ministarstvo pravde je saopštilo prošle sedmice da je istraga slučaja završena i da će uskoro biti doneta konačna odluka da li da se podigne optužnica protiv policajaca koji su bili na kontrolnom punktu, uključujući ženu za koju se veruje da je pucala.

Ona je odmah smenjena, a drugi policajci su premešteni.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.