VELIKA DAMA FRANCUSKOG OTPORA: Umrla IVET LUNDI, žena koja je spašavala ljude od nacista i preživela LOGOR SMRTI
Ivet Lundi, Foto: Youtube printscreen

heroina drugog svetskog rata

VELIKA DAMA FRANCUSKOG OTPORA: Umrla IVET LUNDI, žena koja je spašavala ljude od nacista i preživela LOGOR SMRTI

Uhapšena je u junu 1944. godine, kada joj je bilo 28 godina, i odvedena je u koncentracioni logor Ravensbruk u Nemačkoj

Objavljeno:

Ivet Lundi, poznata pripadnica francuskog otpora i žena koja je preživela nacistički koncentracioni logor, umrla je u 103 godini.

Vlasti su saopštile da je umrla u nedelju u severnom francuskom gradu Epernaj.

Gospođa Lundi je jevrejskim porodicama dostavljala lažne papire, kao i muškarcima koji su bežali od prinudnog rada, pa i odbeglim ratnim zarobljenicima tokom nacističke okupacije Francuske.

2017. godine odlikovana je Legijom časti, jednim od najviših civilnih odlikovanja u Francuskoj. Takođe je inspirisala lik iz francuskog filma Korkoro iz 2009. godine, koji prati cigansku porodicu pod pretnjom nacista.

Gospođa Lundi ostala je upamćena po svom radu kao članica mreže otpora poznate kao Posum Eskejp Lajn.

Počevši od 1940. godine, ona je dobavljala lažne papire ljudima koji su tada bili skriveni na farmi njenog brata. Uhapšena je u junu 1944. godine, kada joj je bilo 28 godina, i odvedena je u koncentracioni logor Ravensbruk u Nemačkoj.

Lundi je iskreno govorila o dehumanizaciji koju je tamo pretrpela od početka, kada je bila primorana da se skine pred SS policajcima.

- Telo je golo, a mozak iznenada u traljama. Izgledate kao rupa, rupa puna praznine, a ako pogledate oko sebe veća je praznina - rekla je ona.

Bivša nastavnica kasnije je prebačena u koncentracioni logor Buhenvald, koji je oslobođen u aprilu 1945. godine.

Ćutala je o svojim iskustvima skoro 15 godina. Ali 1959. godine gđa Lundi je počela da deli svoja svedočenja sa francuskim i nemačkim studentima, promovišući poruku pomirenja.

- I danas svaki dan razmišljam o logoru... često noću pre nego što zaspim - rekla je ona za novinsku agenciju AFP 2017. godine.

Gradonačelnik Epernaja Franck Leroj u nedelju je na društvenim mrežama odao počast gospođi Lundi, nazivajući je "primerom za sve nas".

- Predstavljala je čast Francuske u najmračnijim satima naše istorije - napisao je.

Eri Žirardin, poslanik u francuskoj Nacionalnoj skupštini, tvitnuo je da je „sa tugom saznao za smrt Ivet Lundi, velike dame otpora“.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.