ISLAMISTI OBJAVILI KO IM JE NOVI VOĐA: Niko ne zna ko je on, a jedna stvar je posebno zabrinjavajuća!
Džihadisti / Ilustracija, Foto: Shutterstock

drama

ISLAMISTI OBJAVILI KO IM JE NOVI VOĐA: Niko ne zna ko je on, a jedna stvar je posebno zabrinjavajuća!

Više od 10.000 zatvorenika ID drži se u Siriji, dok je u drugom kampu dom oko 70.000 ljudi, uglavnom rođaka ekstremista

Objavljeno:

Islamska država je potvrdila smrt svog lidera Abu Bakr al-Bagdadija i imenovala Abu Ibrahima al-Hašimija al-Kuraišija za svog novog vođu - nepoznato ime koje bi moglo da bide pseudonim.

Džihadisti su takođe potvrdili smrt svog bivšeg portparola Abu Hasana al-Muhađira u odvojenoj operaciji. Današnja poruka je prva zvanična izjava Islamske države otkako je Donald Tramp pre pet dana najavio Bagdadijevu smrt.

"Žalimo zbog vas ... zapovednika vernika", rekao je novi portparol ID Abu Hamza al-Kuraiši.

Međutim, ekstremisti su upozorili Ameriku da se ne "raduje" smrti dvoje visokih ID zvaničnika.

"Ameriko, zar ne shvatate da je Islamska država sada na čelu Evrope i zapadne Afrike? To je produženo od istoka do zapada ", navodi se u saopštenju.

Upozoravajući da ID nije ograničena na Bliski Istok, teroristi su se zavetovali da će se njihova ekstremistička „misija“ nastaviti.

Fanatici ID pozvani su da se zakunu na odanost novom 'kalifu' koji nema preostalu teritoriju ID nad kojom bi mogao vladati.

Sledbenicima ID rečeno je i da poštuju Bagdadijeve reči u svojoj poslednjoj zabeleženoj poruci u septembru, kada je on pozvao svoje sledbenike da oslobode zatvorenike ID iz zatvora.

Više od 10.000 zatvorenika ID drži se u Siriji, dok je u drugom kampu dom oko 70.000 ljudi, uglavnom rođaka ekstremista.

Stručnjak za terorizam Rita Kac rekla je da poruka pokazuje da su ID aktivnosti "žive i zdrave" uprkos Bagdadijevoj smrti.

Danas je u toj poruci bilo malo informacija o novom vođi. Njegova upotreba imena al-Kuraiši naizgled je namenjena uspostavljanju veze između sebe i plemena kojem je pripadao prorok Muhamed.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.