IZA GRETINOG USPONA STOJE SOROŠ I BIL GEJTS, ONA JE PORODIČNI PROIZVOD: Isplivali dokazi da ništa nije SLUČAJNO
Majka njenu bolest opisuje kao "supermoć", Foto: Printscreen

SLUČAJ TUNBERG

IZA GRETINOG USPONA STOJE SOROŠ I BIL GEJTS, ONA JE PORODIČNI PROIZVOD: Isplivali dokazi da ništa nije SLUČAJNO

Neubauer je članica ONE kampanje, organizacije kojom upravljaju Bil Gejts i Bono, a koju obilato finansira Otvoreno društvo Džordža Soroša

Objavljeno:

Za samo nekoliko meseci, Greta Tunberg je od usamljene devojke koja je protestovala ispred švedskog parlamenta postala međunarodni fenomen. Iako masovni mediji pokušavaju ovaj meteorski uspon prikazati kao potpuno organski, to jednostavno nije istina.

Iza Grete postoji velika mašina, ona koju kontrolišu veliki međunarodni akteri i podržavaju veliki fondovi. Ova PR mašina dozvolila je Greti dolazak na naslovnice časopisa, omogućila da postane predmet hiljade novinskih članaka, sastanke sa svetskim čelnicima i održavanje govora na elitnim mestima poput Ujedinjenih nacija.

Iako je Greta vrlo verovatno iskreno zabrinuta za sudbinu planete, njenu poruku pažljivo su osmislili oni koje je kontrolišu kako bi generisali specifičan odgovor mladih. Ukratko, Greta je lice velike marketinške šeme - čvrsto koordinisanog međunarodnog napora da se globalno zagrevanje proda kroz specifičnu optiku: kroz strah, paniku i žurbu.

Gretin meteorski uspon čista je kreacija masovnih medija. To je neosporni dokaz ekstremnog dosega i moći masovnih medija. I, s obzirom na činjenicu da se većina medijskih kuća nalazi u vlasništvu nekolicine mega-korporacija, eliti nije teško zasititi svet s određenom porukom.

foto: Printscreen

Programiranje masovnih medija posebno je učinkovito nad onima koji nisu razvili akutni osećaj kritičkog mišljenja - posebno mladim ljudima. A fenomen Grete napravljen je po meri ove vrlo specifične demografije.

Evo pogleda na Gretin uspon.

PORODIČNE VEZE

foto: Printscreen

Otac Grete Tunberg je glumac Svante Tunberg, čiji je otac bio glumac i reditelj Olof Tanberg. Njena majka je operska pevačica Malena Ernman, koja je postala slavna na Evrosongu 2009. godine. Godine 2010, švedski kralj Karlo XVI. Gustav proglasio je Ernman - Hovsångerska (u prevodu “dvorska pevačica).

foto: Printscreen

Godine 2017., Ernman je dobila nagradu WWF-a “Environmentalistički heroj” zbog svog “sudelovanja u klimatskim temama u poslednjih nekoliko godina”. Otprilike godinu dana kasnije, 16-godišnja kćer Ernman viđena je kako protestvuje ispred švedskog parlamenta. Započinje savršena oluja.

USPON ZVEZDE

foto: Printscreen

Dana 20. avgusta 2018. godine, Greta Tanberg sela je ispred švedskog parlamenta s natpisom “Školski štrajk za klimu”. Četiri dana kasnije, objavljena je knjiga njene majke "Prizori iz srca".

foto: Printscreen

Napisana kao “porodična autobiografija”, knjiga razmatra različita porodična pitanja, poput Gretine dijagnoze Aspergerovog sindroma, koji Ernman opisuje kao “supermoć”. U jednom bizarnom odlomku, Ernam navodi da Greta zapravo može videti ugljen dioksid koji izlazi iz automobila i zgrada.

Savršen tajming između Gretinog štrajka i objavljivanja knjige nije bio slučajnost. A Gretin štrajk sigurno nije prošao nezapaženo.

Na isti dan njenog prvog štrajka, na Fejsbuk stranici "We Don’t Have Time" (Nemamo vremena), “društvene mreže za klimatske promene”, objavljena je Gretina fotografija. Stranicom upravlja Ingmar Rencog — stručnjak za finansijski marketing.

Ingmar Rencog (levo)
Ingmar Rencog (levo)foto: Printscreen

Rencog je takođe predsednik odbora Global Utmaning, think-tanka koji “podržava održivi razvoj unutar društvenih, ekonomskih i environmentalističkih dimenzija”. Odbor Global Utmaning osnovala je švedska političarka i ekonomistkinja Kristina Person, ćerka milijardera političara i preduzetnika Svena O. Persona.

Podržana ovom mašinom, Gretina priča privukla je intenzivnu i neposrednu medijsku pažnju u Švedskoj i, ubrzo nakon toga, širom sveta. Nakon nekoliko meseci nedeljnih štrajkova, Greta je uzela godinu dana pauze od školovanja kako bi se isključivo fokusirala na klimatske promene i započela obilaziti evropske gradove.

Tokom tih događaja, često je viđena žena koja je “savetovala” Gretu - Luisa-Mari Neubauer.

Žena koja je putovala sa Gretom radi za Soroša
Žena koja je putovala sa Gretom radi za Sorošafoto: Printscreen

Neubauer je članica ONE kampanje, organizacije kojom upravljaju Bil Gejts i Bono, a koju obilato finansira Otvoreno društvo Džordža Soroša.

Potpomognuta ovim moćnim vezama, Greta se vrtoglavom brzinom našla na svetskoj pozornici. Održala je govore na TED X govorima, Evropskom parlamentu, Ujedinjenim nacijama, a bila je čak nominovana i za Nobelovu nagradu. Takođe se susrela sa svetskim vođama i slavnim osobama širom sveta, uključujući papu.

foto: Printscreen

Naravno, masovni mediji danonoćno su radili kako bi Gretu pretvorili u ikonu veću od života, stavljajući je na naslovnice časopisa širom sveta.

Svaka osoba koja se usudi kritički osvrnuti na fenomen Grete istog trenutka se suoči s istom reakcijom: “Kako se usuđuješ zlostavljati autističnu devojku?” i “Ti si klimatski poricatelj”. Kao što smo videli gore, ovaj članak ne govori o samoj Greti, njenom izgledu ili njenom mentalnom zdravlju. Govori o onima koji stoje iza nje, moćnoj mašini koja joj je podarila platformu i pretvorila je u medijsku zvezdu.

foto: Printscreen

Ovaj članak ne govori o “poricanju” klimatskih promena ili bilo kojem environmentalističkom pitanju. Govori o tome kako se ovo pitanje “prodaje” kroz specifičnu optiku, onu koja se temelji na strahu, panici i hitnosti. Poput bilo kojeg drugog važnog pitanja, zagađenje treba razmotriti racionalno, počevši od osnovnih izvora problema. U Sjedinjenim Državama, glavni izvori stakleničkih plinova su transportni sektor, industrija i električna energija. Drugim rečima, korporacije u vlasništvu elita su glavni zagađivači u današnjem svetu. Oni izbacuju tone i tone ugljen-dioksida u vazduh i istovremeno sipaju tone i tone toksičnog otpada u vodene tokove. Umesto da se direktno bave ovim industrijama, elita paradira oko autistične devojke, snima svetske vođe koji tapšu njenim govorima i podstiču decu na strah.

foto: Printscreen

Zašto? Jer ono što oni zaista traže je kontrola. A najbolji način zadobijanja kontrole je stvaranje plašljive i panične populacije koja moli vlade da reše njihove probleme.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju: HANDKE JE SRBIN, MOMO KAPOR KLASIK, RASTA I JALA NESLUŠLJIVI: S Neletom Karajlićem smo pričali ispred Kuće cveća

(Espreso.co.rs/Konzerva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.