ŠPANIJA IZREKLA DRAKONSKE KAZNE UHAPŠENIM KATALONCIMA! Narod izašao na ulice, Barselona GORI (VIDEO)
Protest u Barseloni, Foto: EPA/Enric Fotcuberta

PRESUDA UZBURKALA JAVNOST

ŠPANIJA IZREKLA DRAKONSKE KAZNE UHAPŠENIM KATALONCIMA! Narod izašao na ulice, Barselona GORI (VIDEO)

Oni su osuđeni zbog učešća u pobuni i zloupotrebe javnih sredstava

Objavljeno: 12:06h

Španski Vrhovni sud danas je osudio devet od 12 Katalonaca na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine.

Oni su osuđeni zbog učešća u pobuni i zloupotrebe javnih sredstava.

Bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova.

On je posle presude poručio da je nezavisnost Katalonije sada "bliža nego ikada".

- Mi Katalonci nemamo alternativu - prenela je komentare Žunkerasa njegova partija.

Bivši vođa regionalne katalonske vlade Karles Puđdemon nazvao je "svirepom" presudu Vrhovnog suda Španije kojom se katalonski lideri osuđuju na zatvorske kazne.

- Vreme je za reakciju... za budućnost naših sinova i kćeri. Za demokratiju. Za Evropu. Za Kataloniju - napisao je Puđdemon na Tviteru.

Puđdemon je vodio taj španski region u vreme kada je pokušano proglašenje nezavisnosti 2017. godine, za koje je i suđeno katalonskim liderima, prenosi Rojters.

Podseća se da njemu nije suđeno, jer je pobegao u Belgiju gde živi u egzilu.

- Zatvorske kazne izrečene danas katalonskim čelnicima ne rešavaju problem nego ga samo pogoršavaju - ocenio je katalonski šef diplomatije Alfred Boš i pozvao na međunarodni dijalog i demokratsko rešenje problema između Katalonije i Španije.

- Zatvorske kazne nametnute katalonskim vođama predstavljaju istorijsku grešku koja, umesto da rešava problem, samo ga pogoršava - rekao je ministar spoljnih poslova, odnosa sa institucijama i transparentnosti, prenelo je Ministarstvo u saopštenju.

U saopštenju se navodi da međunarodna zajednica mora da zauzme aktivnu ulogu u rešenju problema između Katalonije i Španije te da niko ne sme da ćuti pred ovim kršenjem temeljnih ljudskih prava.

- Vlada Katalonije oduvek zauzima stav da se ovaj sukob ne može rešiti daljnjim sukobom i poziva na međunarodni dijalog i demokratsko rešenje - prenela je Hina.

Stotine studenata i javnih službenika okupilo se danas na protestima u više delova Barselone, posle izricanja zatvorskih kazni separatističkim liderima u Kataloniji.

Demonstranti su blokirali pojedine puteve u Barseloni, a javni službenici su izašli ispred svojih poslovnih zgrada.

- Danas su prekršena sva njihova prava. Užasno je što Evropa ne reaguje. Ne želim da budem Evropljanin, ne želim da budem Španac - rekao je jedan od demonstranata.

Protesti su, kako prenosi AP, organizovani u drugim gradovima severoistočnog regiona.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.