NOVI ZAKON U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Žene će dobro razmisliti o ovoj meri
Burka, Foto: AP

RAVNOPRAVNOST

NOVI ZAKON U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Žene će dobro razmisliti o ovoj meri

Novi zakon je samo jedan u seriji mera poboljšanja prava žena u Saudijskoj Arabiji

Objavljeno:

Saudijska Arabija objavila je danas da će omogućiti ženama u kraljevini da služe u oružanim snagama, kao deo šireg programa socijalnih i ekonomskih reformi.

Novi zakon je samo jedan u seriji mera poboljšanja prava žena u Saudijskoj Arabiji, iako razne grupe za ljudska prava optužuju Rijad za gušenje žena aktivista.

- Još jedan korak ka osnaživanju - napisali su iz ministarstva inostranih poslova na tviteru, dodajući da će žene moći da služe kao vojnici ali i da će sticati činove sve do čina narednika.

Prethodne godine, Saudijska Arabija je izglasala zakon da žene mogu služiti vojsku.

Krunisani Princ Muhamed bin Salaman, vladar kraljevine Saudijske Arabije, potpisao je pregršt reformi čiji je cilj da se poboljšaju prava žena, uključujući dozvolu ženama da voze i dozvolu da mogu da putuju bez dozvole muškog "čuvara".

Ali je Princ izostavio da pomene hapšenje više poznatih žena, boraca za ljudska prava, uključujući poznatu aktivistkinju Lujan al Hatlul,.

Saudijska Arabija, jedan od najvećih izvosnika nafte, pokušava da popravi svoju sliku u svetu i privuče turiste kao plan za poboljšanje svoje ekonomije nezavisno od nafte.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Al Džazira)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.