U OVOM GRADU POLICIJA IMA DOZVOLU DA UBIJU! Poslednja žrtva je im je DEVOJČICA (8) koju su UPUCALI S LEĐA
Ubijena devojčica, Foto: Printscreen

protesti

U OVOM GRADU POLICIJA IMA DOZVOLU DA UBIJU! Poslednja žrtva je im je DEVOJČICA (8) koju su UPUCALI S LEĐA

Rekordnih 1.249 osoba ubijeno je u takvim policijskim akcijama u Riju od januara do avgusta

Objavljeno:

U Riju de Žaneiru su izbili protesti nakon što je policija ubila osmogodišnju devojčicu, koja je još jedna žrtva operacija bezbednosnih snaga.

Agata Vitorija Sales Feliks bila je sa majkom u kombiju u siromašnom delu Rija, kad je upucana metkom u leđa. Svedoci su rekli da je policija ciljala motociklistu.

Rekordnih 1.249 osoba ubijeno je u takvim policijskim akcijama u Riju od januara do avgusta. Agata je peto dete koje je ove godine umrlo kao posledica policijskog nasilja. Kritičari kažu da je oštar pristup guvernera Vilsona Vicela, koji je došao u kancelariju u januaru, odgovoran za rastući broj žrtava u najsiromašnijim delovima grada, favelama, od kojih su mnoge pod kontrolom moćnih narko bandi.

Agata se vraćala kući s majkom u petak uveče u kombiju, kad je u Alemau, jednoj od najvećih favela Rija, pogođena u leđa. Prevezena je u bolnicu, ali je umrla, preneo je BBC. Policija je u saopštenju navela da su policijaci koji su pogodili Agatu regovali na napad kriminalaca, što je dovelo do sukoba.

Istraga je u toku, a Agatina porodica tvrdi da su policajci gađali motociklistu koji je prolazio blizu kombija i da nije bilo nikakvog sukoba u to vreme.

U međuvremenu, nekoliko stotina ogorčenih Brazilaca izašlo je na ulice Rija kako bi izrazili svoj protest.

- Čovek je prošao na motoru a policija je htela da ga zaustavi. On nije stao već odvezao, bio je nenaoružan, a policija je zapucala. Nije bilo sukoba, jedini metak ispalila je policija – izjavio je ujak devojčice Elijas.

Guverner Vicel obećao je da će se nasiljem boriti protiv nasilja, što je politika koja je pokušavana i ranije ali je omanula u postizanju rezultata. Kao posledica toga, sve više nevinih žrtava umire, a Vicel insistira da je na pravom putu. Van siromašnih favela, mnogo to vide kao cenu za smanjenje zločina u gradu.

- Guverner je dao bezbednosnim snagama dozvolu da ubijaju. Država se ne može ponašati kao terorista – izjavila je opozicionarka Renata Souza, šef Komisije za ljudska prava u Gradskoj skupštini Rija.

Ona je početkom ove godine pozvala Ujedinjene nacije da istraže policijske operacije. Vicel, koji planira da se kandiduje za predsednika, često se poziva na smanjenje ubistava i drugih zločina kao dokaz da njegova politika funkcioniše, ali nije jasno da li je to smanjenje direktna posledica takvog pristupa.

Policija je, kako prenosi "Gardijan", rekla da neće promeniti svoju politiku i navela da je broj ubistava širom države od januara do avgusta opao za 21 odsto, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

- Nećemo se povući. Vlada je na pravom putu - izjavio je portparol policije Mauro Flies.

Desničarski predsednik Žair Bolsonaro više je puta ponovio da je “dobar kriminalac mrtav kriminalac”, a on i Vicel su podržali promene u zakonu koje bi zaštitile policajce od krivičnog gonjenja ako ubiju osumnjičene. Bolsonaro je prošlog meseca rekao da će kriminalci “umreti na ulicama kao bubašvabe” ako se te promene usvoje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/The Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.