NOVINARKU SMENILI SA RADIJA ZBOG UČEŠĆA U PROTESTIMA: Njene kolege su onda odbile da emituju program čitavih 5 SATI
Silvija Velikova, Foto: Facebook printscreen

SKANDAL U BUGARSKOJ

NOVINARKU SMENILI SA RADIJA ZBOG UČEŠĆA U PROTESTIMA: Njene kolege su onda odbile da emituju program čitavih 5 SATI

Velikova, voditeljka jutarnje emisije emisije "Horizont" na BNR-u, tvrdila je da joj je rečeno da je smenjena sa funkcije zbog podrške u protestima protiv zamenika generalnog tužioca Ivana Geševa

Objavljeno:

Bugarski nacionalni radio (BNR) nije emitovao nikakav program pet sati, u znak protesta zbog otpuštanja jedne njihove radnice.

Drama je izbila nakon što su 12. septembra objavljeni izveštaji da je novinarka Silvija Velikova sklonjena iz radija.

Velikova, voditeljka jutarnje emisije emisije "Horizont" na BNR-u, tvrdila je da joj je rečeno da je smenjena sa funkcije zbog podrške u protestima protiv zamenika generalnog tužioca Ivana Geševa, imenovanog za generalnog tužioca.

U kasnim večernjim satima 12. septembra, BNR su objavili da će Horizont u petak biti isključen iz vazduha od 6 do 11 sati zbog tehničkog održavanja predajnika.

Bugarski mediji su, međutim, izvestili da je pravi razlog taj što su sve kolege Velikove od kojih su 13. septembra tražili da preuzmu njen jutarnji termin odbili ponudu u znak solidarnosti sa njom.

U Fejsbuk poruci kasno u četvrtak uveče, Velikova je rekla da je razgovarala sa upravom i da je ponovo vraćena na radio. U petak ujutro, veliki broj novinara održao je protest ispred zgrade BNR-a u Sofiji, u odbranu slobode medija.

Novinar radija Nikolaj Krastev, koji je u četvrtak postavljen za vršioca dužnosti šefa Horizonta, u petak je objavio svoju ostavku na tu funkciju.

Tužilaštvo je ujutro 13. septembra saopštilo da je generalni tužilac Sotir Tsasarov naredio istragu suspenzije emitovanja Horizonta. Ovaj potez usledio je nakon pisma Državne agencije za nacionalnu sigurnost (SANS) u kojem se navodi da s obzirom na to da je BNR po zakonu objekt od nacionalnog strateškog značaja, zaustavljanje emitovanja predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost.

U istrazi, koja ima rok za završetak dana, treba da budu uključeni SANS, Savet za elektronske medije i Regulatorna komisija za komunikacije. U saopštenju se kaže da će istraga biti sprovedena pod direktnim nadzorom zamenika generalnog tužioca Ivana Geševa. Savet za elektronske medije i Regulatorna komisija za komunikacije već su najavili da su pokrenuli istrage o tom pitanju.

Krastev, najavljujući ostavku, rekao je da je odluku doneo iz moralnih razloga rekavši da su njegovi postupci "izazvali talas zbunjenosti, i u Horizontu i van BNR-a.

- Ovo je moja lična greška i nedostatak administrativnog iskustva. Za mene, kao i za druge kolege, moje imenovanje za vršioca dužnosti direktora Horizonta bilo je neočekivano - rekao je Krastev.

U razgovoru sa novinarima 13. septembra, premijer Boiko Borisov negirao je da je vršio pritisak da se Velikova izbaci sa radija. Borisov je situaciju oko Velikove opisao kao "nečuvenu".

Rekao je da je u noći 12. septembra nazvao Velikovu, koju je poznavao još od svojih dana u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kada je bila izveštavač za zločine, i ona mu je zahvalila na podršci.

U parlamentu, lider opozicione Bugarske socijalističke partije Kornelia Ninova, rekla je da je stvar Velikove "još jedan napad na slobodu izražavanja".

- Mnogi, ne samo novinari, koji kritikuju vlasti i imaju različita mišljenja, otpušteni su sa svog posla - rekla je Ninova.

Rukovodstvo BNR-a je u petak saopštilo da Velikova nije sklonjena, već je premeštena, jer je uputila protestni poziv u emisiji i tako prekršila Kodeks rada. U izjavi se tvrdi da Velikova nije zastupila više stavova i da je teme predstavila jednostrano. Takođe je optuživala u slučaju koji uključuje zaštitu privatnih podataka o maloletnici.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/sofiaglobe)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.