UMESTO FOTELJE, ČEKA GA SUD? Napeto u IZRAELU posle izbora, Netanjahu prema prvim rezultatima GUBI
Ovi izbori biće presudni, Foto: AP

HOĆE LI PASTI?

UMESTO FOTELJE, ČEKA GA SUD? Napeto u IZRAELU posle izbora, Netanjahu prema prvim rezultatima GUBI

Početni rezultati su pokazali da je rivalski savez partija centra Plavo-belo, bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca, u mrtvoj trci s Netanjahuovim konzervativnim Likudom

Objavljeno:

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nije obezbedio parlamentarnu većinu sa svojim koalicionim partnerima, verskim i nacionalističkim partijama, pokazuju današnji delimični rezultati izbora.

Time se otvara put za koalicione pregovore koji mogu da zaprete njegovoj političkoj budućnosti i omoguće da mu bude suđeno zbog optužbi za korupciju.

Početni rezultati su pokazali da je rivalski savez partija centra Plavo-belo, bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca, u mrtvoj trci s Netanjahuovim konzervativnim Likudom.

I mada rezultati ne garantuju da će Ganc biti novi premijer oni su signalizirali da će Netanjahu, koji je predvodio zemlju ukupno više od 13 godina, imati problema da ostane na funkciji.

Obraćajući se pristalicama rano jutros, Netanjahu je odbio da prizna poraz i najavio da će osnovati novu vladu u kojoj nema arapskih partija nakon kampanje u kojoj je dovodio u pitanje lojalnost arapske manjine što je izazvalo optužbe arapskih lidera za rasizam i huškanje.

- U narednim danima sazvaćemo pregovore da okupimo jaku cionističku vladu i sprečimo opasnu anticionističku vladu - rekao je Netanjahu, tvrdeći da arapske partije "negiraju postojanje Izraela kao jevrejske i demokratske države i veličaju krvožedne ubice".

Delimični rezultati koje je danas objavila Centralna izborna komisija su zasnovani na 35 odsto izbrojanih glasova.

Tri izraelska TV kanala objavila su isti ishod zasnovan na preko 90 odsto prebrojanih glasova ali nisu objasnila otkud takva razlika u procentima u poredjenju sa komisijom.

Konačni rezultati koji se danas očekuju bi mogli ipak da ispadnu u korist Netanjahua.

Na osnovu delimičnih rezultata, Gancova i Netanjahuova partija osvojile su po 32 mandata u parlamentu, Knesetu, sa 120 članova. Likud i njegovi prirodni saveznici imaju ukupno 56 poslanika, pet manje od potrebne većine. To znači da će i Likud i Plavo-belo teško obrazovati vladajuću koaliciju bez podrške Avigdora Libermana, vođe nacionalističke partije Izrael naš dom.

Liberman, bivši saradnik Netanjahua koji mu je postao žestok rival, ima tako ključnu poziciju u formiranju vladajuće koalicije, a sam se zalaže za vladu nacionalnog jedinstva sa te dve partije.

Arapske partije koje nikada nisu ušle u Vladu Izraela će, kako predvidjaju izlazne ankete, biti treće po snazi u parlamentu.

Ganc je rano jutros pozdravljajući pristalice rekao da je rano da proglasi pobedu ali je počeo da govori o potencijalnim partnerima i izrazio nadu u obrazovanje vlade jedinstva.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin sada bira kandidata za koga veruje da ima najviše šansi da osnuje stabilnu koaliciju.

Kandidat za premijera imaće na raspolaganju šest nedelja da to postigne, a u slučaju da ne uspe drugi kandidat ima na raspolaganju 28 dana formira vladu. Ako ni on ne uspe održaće se novi izbori.

Jučerašnji izbori bili su drugi u Izraelu ove godine, što se još nikada nije desilo od osnivanja zemlje 1948. godine.

Posle aprilskih izbora Netanjahuu je poveren zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju ali nije uspeo, pa je parlament raspušten i raspisani su novi izbori.

Liberman tada nije hteo da uđe u Netanjahuovu vladu zbog spora s ultraortodoksnim partijama za koje kaže da imaju previše uticaja.

Netanjahu je tada ostao sa ukupno 60 poslanika, jednim manje od većine.

Na tim izborima i Netanjahuov Likud i Gancova stranka osvojili su isti broj poslaničkih mandata, 35, ali je izgledalo da Netanjahu, koji je težio da četvrti put uzastopno a peti put ukupno bude premijer, sa svojim saveznicima ima više šansi da osnuje novu vladu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.