VELIKA POBEDA ZA MALU ŽENU: Pretilo joj je 40 GODINA ROBIJE zbog nenamernog pobačaja, sada je dočekala PRAVDU
Evelin je oslobođena zahvaljujući velikoj podršci drugih žena, Foto: AP

KLJUČAN SLUČAJ

VELIKA POBEDA ZA MALU ŽENU: Pretilo joj je 40 GODINA ROBIJE zbog nenamernog pobačaja, sada je dočekala PRAVDU

El Salvador ima jedan od najstrožih zakona protiv pobačaja na svetu. Pobačaj je nezakonit u svim okolnostima, a oni koji su osuđeni kriju se između dve i osam godina zatvora. Ali u mnogim slučajevima, uključujući i onaj protiv Hernandez, optužba se menja u krivično delo ubistva koje izriče minimalnu kaznu od 30 godina

Objavljeno:

Evelin Hernandez (21) iz El Salvadora, čija je beba pronađena mrtva u toaletu, gde je rodila, tokom ponovnog suđenja oslobođena je od optužbi za ubistvo.

Hernandez je oduvek tvrdila da je nevina, govoreći da nije znala da je trudna i da je izgubila svest tokom porođaja. Tužioci su tražili zatvorsku kaznu od 40 godina.

Njen slučaj se pažljivo prati u El Salvadoru i inostranstvu, nakon što su aktivistkinje za ženska prava zatražile oslobađanje. El Salvador ima jedan od najstrožih zakona protiv pobačaja na svetu. Pobačaj je nezakonit u svim okolnostima, a oni koji su osuđeni kriju se između dve i osam godina zatvora.

Ali u mnogim slučajevima, uključujući i onaj protiv Hernandez, optužba se menja u krivično delo ubistva koje izriče minimalnu kaznu od 30 godina.

- Hvala Bogu, pravda je izvršena - rekla je dok je stajala na stepenicama ispred sudnice, slobodna nakon 33 "teška" meseca iza rešetaka.

- Moja budućnost je da nastavim sa učenjem i da napredujem prema svojim ciljevima. Srećna sam - rekla je ona, prenosi novinska agencija AFP.

Međutim, dodala je, borba nije gotova: slučaj Hernandez bio je prvi takve vrste u El Salvadoru, gde je naređeno potpuno suđenje. Pre toga, ženama optuženim za pobačaj svoje bebe izmenjene su kazne nakon što su se zatvorske kazne u trajanju od 30 godina smatrale "nesrazmernim i nemoralnim", ali njihove presude nisu poništene.

Sada se aktivistkinje za ženska prava nadaju da će ponovno suđenje postaviti presedan koji će omogućiti drugim ženama zatvorenim prema strogim zakonima protiv pobačaja El Salvadora da se izbore sa njihovim kaznama.

- Mi se možemo i nastaviti boriti, jer još uvek postoje optužene žene kojima je hitno potrebna pravda - tvitnula je aktivistkinja Deleon.

Amnesti International opisao je presudu kao "sjajnu pobedu za prava žena u El Salvadoru" i pozvao vladu da "okonča sramnu i diskriminatorsku praksu kriminalizacije žena".

Kancelarija Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava u prošlosti je takođe pozvala El Salvador da reformiše svoje zakone o pobačaju.

Evelin Hernandez rekla je da je doživela jake bolove u stomaku i krvarenje, dok je bila 6. aprila 2016 u svom domu u ruralnom El Salvadoru. Otišla je u toalet, smešten u šanku, gde se onesvestila. Majka ju je odvela u bolnicu, gde su lekari ustanovili da je rodila. Uhapšena je nakon što je telo njene bebe pronađeno u septičkoj jami u toaletu.

Hernandez, koja je tada imala 18 godina, rekla je da ju je silovao član bande, ali da nije imala pojma da je trudna. Rekla je da je simptome trudnoće pobrkala sa bolovima u stomaku jer je imala povremeno krvarenje, za koje je mislila da su joj menstruacije.

- Da sam znala da sam trudna, dočekala bih [porođaj] s ponosom i radošću - rekla je ona u prošlosti.

Takođe je rekla da, iako je „osetila da se nešto izgubilo u njoj“, nije čula kako dete plače i nije shvatila da se porodila.

Prvobitno je optužena za abortus, ali optužba je promenjena u jedno od težih ubistava, a tužioci su tvrdili da je sakrila trudnoću. U julu 2017. godine, sudija je presudio da je Hernandez znala da je trudna i proglasila je krivom. Osuđena je na 30 godina zatvora, a odslužila je već 33 meseca.

Zašto je bilo ponovljeno suđenje?

Advokati Hernandez žalili su se na odluku sudije. Kažu da su forenzička ispitivanja pokazala da je beba umrla od aspiracije udišući sopstvenu ranu stolicu. To se može dogoditi dok je beba još u maternici, tokom porođaja ili odmah nakon rođenja.

Advokati su rekli da je test dokazao da Hernandez nije pokušala da abortira dete, već da je beba umrla od prirodnih razloga.

- Nema zločina - rekla je advokatkinja odbrane Berta Maria Deleon.

U februaru 2019. vrhovni sud El Salvador poništio je presudu iz 2017. godine navodeći odsustvo dokaza i naložio ponovno suđenje novom sudiji. Hernandez puštena je iz zatvora dok je suđenje počelo u julu. Tužioci su na ponovnom suđenju zatražili još oštriju kaznu - 40 godina zatvora - od prvobitno izrečene kazne.

Salvadorska aktivistkinja Morena Herera rekla je da je zahtjev tužilaca za tako oštrom kaznom "izuzetno ozbiljan". Optužila ih je da nisu uzeli u obzir okolnosti u kojima se porođaj dogodio i teški gubitak krvi koji je Hernandez pretrpela.

Organizacije za zaštitu prava u Salvadoru kažu da je u zatvoru najmanje 17 drugih žena prema strogim zakonima o pobačaju. Tokom poslednje decenije, kampanje su uspele da oslobode oko 30 putem pregleda dokaza. Ponovno suđenje Hernandezovoj prvi je slučaj koji se saslušao pod novim predsednikom Naibom Bukeleom, koji je na funkciju stupio u junu, a ženske grupe se nadaju da bi mogao da podnese blaži stav o tom pitanju.

Predjednik Bukele rekao je da se protivi pobačaju, ali izrazio je saučešće ženama koje su pretrpele pobačaj koji su pod specifičnim okolnostima.

- Ako siromašna žena pretrpi pobačaj, odmah joj se sumnja da je namerno sprovela pobačaj. Tu se javlja pitanje socijalne nejednakosti - rekao je dok se kandidovao za predsednika.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.