Ko su hakeri koji su otkrili Panamske papire? A pala je i prva žrtva (FOTO)

Of-šor afera i posledice

Ko su hakeri koji su otkrili Panamske papire? A pala je i prva žrtva (FOTO)

Osnivač advokatske kancelarije koja se našla u centru skandala podneo tužbu zbog krađe podataka u hakerskom napadu iz inostranstva. Premijer Islanda podneo ostavku zbog krize izazvane njihovim objavljivanjem
Objavljeno: 11:13h

Ramon Fonseka, jedan od osnivača advokatske kancelarije u Panami koja se našla u centru svetskog poreskog skandala "panamski papiri", izjavio je da je hakerski napad na njegovu firmu "Mosak Fonseka" izveden iz Evrope i da za to ima i dokaz, ali je odbio da navede detalje. Afera veća od Vikiliksa i Snoudena zajedno: Kako predsednici, bogataši i šeici peru pare preko ofšora! (FOTO) (VIDEO) Njegova firma je podnela tužbu panamskim tužiocima u kojoj se navodi da su podaci ukradeni u hakerskom napadu iz inostranstva.

- Ne mogu da govorim više, jer je slučaj pod istragom - rekao je Fonseka agenciji AP, istakavši da njegova firma nije počinila nikakav zločin, kao i da će ljudi "na kraju ove peščane oluje jasnije videti". "Panamski papiri" pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, navodi na svom sajtu Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ).
Mnogi politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se spisku ICIJ-a, koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite i utajama poreza. Panamski dokumenti: Kako se Šarli Ebdo našalio na temu najvećeg svetskog skandala? (FOTO) Jednogodišnja istraga, koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.
Među imenima koje se pominju su rođaci kineskog lidera Denga Sjaopinga, saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, otac britanskog premijera Dejvida Kamerona i fudbaler Barselone Lionel Mesi. Putin sakrio 2 milijarde evra?! Ruski predsednik ipak nije takav car kakvim se predstavlja! Prva "žrtva" afere "panamski papiri" je premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson, koji je podneo ostavku zbog krize izazvane njihovim objavljivanjem.
On i njegova supruga u decembru 2007. godine na Devičanskim ostrvima kupili ofšor-kopaniju "Vintris", a dve godine kasnije Gunlaugson je svojih 50 odsto prodao supruzi za jedan dolar. Gunlaugson je izjavio da ni na koji način nije prekršio zakon, jer su i on i supruga platili sve poreze, ali je zbog pritiska javnosti bio primoran da se povuče. (Espreso.co.rs / Beta / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.