NI KIŠA VIŠE NIJE KAO ŠTO JE BILA! Naučnici otkrili OPASNE ČESTICE u padavinama, koje mi kasnije udišemo!
U padavinama pronašli mikroplastiku, Foto: EPA/Darek Delmanowicz

zagađenje

NI KIŠA VIŠE NIJE KAO ŠTO JE BILA! Naučnici otkrili OPASNE ČESTICE u padavinama, koje mi kasnije udišemo!

Naučnici su izjavili da su šokirani velikim brojem čestica koje su pronašli: više od 10 000 njih po litri

Objavljeno:

Čak i na Arktiku mikroskopske čestice plastike padaju sa neba sa snegom.

Naučnici su izjavili da su šokirani velikim brojem čestica koje su pronašli: više od 10 000 njih po litri na Arktiku. To znači da će i tamo ljudi verovatno disati mikroplastiku iz vazduha - mada posledice po zdravlje ostaju nejasne.

Region se često smatra jednim od poslednjih netaknutih okruženja na svetu. Nemačko-švajcarski tim istraživača objavio je delo u časopisu Science Advances. Naučnici su takođe pronašli gumene čestice i vlakna u snegu.

Istraživači su sakupljali uzorke snega sa ostrva Svalbarda koristeći jednostavnu metodu - kašiku za desert i flašu. U laboratoriji nemačkog Instituta Alfred Vegener u Bremerhavenu otkrili su mnogo više kontaminirajućih čestica nego što su očekivali.

Mnogi su bili tako mali da je bilo teško utvrditi odakle su došli. Čini se da se većina sastoji od prirodnih materijala poput biljne celuloze i krzna životinje. Ali bilo je i čestica plastike, zajedno sa fragmentima gumenih guma, lakova, boje i verovatno sintetičkih vlakana.

Vodeća naučnica, dr Melani Bergman, rekla je za BBC:

- Očekivali smo da ćemo naći neku kontaminaciju, ali pronaći ovoliko mikroplastike bilo je pravi šok.Očigledno je da većina mikroplastike u snegu dolazi iz vazduha.

Mikroplastika je definisana kao one čestice veličine ispod 5 mm. Baveći se njihovim potencijalnim uticajima na ljude, dr Bergman je objasnika:

- Ne znamo da li će plastika biti štetna za ljudsko zdravlje ili ne. Ali moramo mnogo bolje voditi računa o načinu na koji tretiramo našu okolinu.

Naučnici su takođe analizirali sneg sa lokacija u Nemačkoj i Švajcarskoj. Uzorci uzeti iz nekih oblasti Nemačke pokazali su veće koncentracije nego na Arktiku.

Kako plastično zagađenje dopire do Arktika? Istraživači misle da mikroplastiku odnose vetrovi, a zatim se kroz mehanizme koji nisu u potpunosti razumljivi prevoze na velike udaljenosti u atmosferu. Čestice se zatim „isperu“ iz atmosfere padavinama, posebno snegom.

Studija koju je u aprilu objavio britansko-francuski tim pokazala je da mikroplastika pada sa neba na francuske Pireneje, još jedan navodno netaknuti region. Ranije su istraživačke grupe pronašle plastiku u atmosferskom ispadanju Donguana u Kini, Teherana u Iranu i Pariza, Francuska.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.