HEMIJSKI JE KASTRIRAN JER JE BIO GEJ, PROMENIO JE TOK DRUGOG SVETSKOG RATA! Sada će se njegov lik NAĆI NA NOVČANICI
Kriptograf Alan Tjuring, Foto: Wikipedia

istorija nepravde

HEMIJSKI JE KASTRIRAN JER JE BIO GEJ, PROMENIO JE TOK DRUGOG SVETSKOG RATA! Sada će se njegov lik NAĆI NA NOVČANICI

Iako čuven po svojim delima, dočekao ga je bedan kraj. Posle rata Tjuringu je suđeno zbog homoseksualnosti koja je tada bila nelegalna

Objavljeno:

Banka Engleske odlučila je da lik čuvenog matematičara Alana Tjuringa bude na novoj novčanici od 50 funti.

Da homoseksualci nikada nisu bili krajnje prihvaćeni u svom društvu svedoči i primer legendarnog Alana Tjuringa. Bez obzira na to kolike ljudske veličine oni bili i koliko su doprineli svojim zemljama, ka njima je uvek uperen prst osude.

Alan Tjuring bio je jedan od najpoznatijih svetskih matematičara, a danas ga nazivaju i ocem kompjutera, smatra se da je on kao pojedinac najviše uticao na tok Drugog svetskog rata, kada je uspeo da razbije kod čuvene Enigme.

Enigma je bila mašina za šifromavnje radio-telegrafskih poruka, a koristila se za vreme Drugog svetskog rata od strane Nemaca. Upravo ovu enigmu je Tjurnig uspeo da dešifruje, pa je na taj način presretao nemačke tajne poruke.

Postoji i biografski film o njegovom životu - The Imitation Game (2014), a ulogu Tjuringa tumači Benedik Kamberbač.

Iako čuven po svojim delima, Tjuring je dočekao bedan kraj života. Posle rata mu je suđeno zbog homoseksualnosti koja je tada bila nelegalna.

Tjuring je bio hemijski kastriran i preminuo je dve godine kasnije od trovanja cijanidom što je očigledno bilo samoubistvo, premda je bilo onih koji su tvrdili da je njegova smrt nesrećan slučaj.

Tjuring je posthumno 2013. dobio kraljevsko pomilovanje, a danas mu je dodeljena čast da njegov lik bude na novčanici od 50 funti.

- Tjuring je gigant na čijim leđima toliko ljudi danas stoji, izjavio je za engleske medije Mark Karni, guverner engleske banke.

Na novim novčanicama od 10 i od 20 funti nalaze se likovi književnice Džejn Ostin i slikara J. M. W. Tarnera, a novčanica sa Tjuringovim likom će biti puštena u opticaj 2021. godine.

Danas homoseksualnim osobama svakako da ne preti hemijska kastracija, ipak, one još uvek jesu žigosani od strane društva i neprestano pokušavaju da se sa tim žigom izbore. Oni ne traže svoja prava, već žele da budu jednaki sa ostalim ljudima.

- Čini se da je danas više nego ikad teže biti osoba homoseksualnog opredeljenja, a onda se setim kakvu je sudbinu proživeo Alan Tjuring, pa shvatim da je stanje već decenijama isto i da se ne menja. Tjuring je bukvalno izmislio računare koje svi koristimo, stao je na put nacistima, i toliko je toga još uradio, a kako je završio? I to samo zbog toga što je bio gej, rekla je za nas jedna pripadnica LGBT zajednice koja je želela da ostane anonimna.

Danas je pravda sa Tjuringom na neki način "ispravljena", ali postavlja se pitanje da li je to dovoljno da se ta nepravda zaboravi i da li je ona na ovaj način umanjena?

Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima!

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.