ABORTIRALA BIH DA SAM ZNALA DA ĆU RODITI TAKVO DETE: Reči ove majke podelile su ceo svet!
Majka i sin sa Dunovim sindromom, Foto: Printscreen/facebook

prenosimo

ABORTIRALA BIH DA SAM ZNALA DA ĆU RODITI TAKVO DETE: Reči ove majke podelile su ceo svet!

Majka iz Engleske tuži bolnicu. Bila je uverena u to da će joj napraviti testiranje na Daunov sindrom, no u bolnici taj test nikad nisu proverili

Objavljeno:

Da sam znala da nosim dete sa Daunovim sindromom, abortirala bih. Bila sam šokirana dijagnozom koju smo dobili tek nakon što se Aleksandar rodio, rekla je Edyta Mordel (33) iz Readinga u Engleskoj, majka četverogodišnjeg Aleksandra, dečaka s Daunovim sindromom, na Visokom sudu u Londonu, kao svedok u predmetu koji se pravno naziva 'nezakonito rođenje'.

Majka i njen partner nedavno su digli tužbu protiv britanskog Zavoda za javno zdravstvo, kojom traže odštetu u visini više od 200.000 funti, zato što je tokom trudnoće tražila da se obave odgovarajući testovi koji su mogli pokazati da nosi dete s Dasunovim sindromom, no umesto toga, dijagnozu je saznala tek nakon što je rodila dečaka. Iako je sada potpuno posvećena malom Aleksandru, na sudu je rekla da bi prekinula trudnoću da je znala da će roditi dijete s Daunom.

Statistika iz 2017. godine pokazuje da je Uprava za parnične postupke Državnog zavoda za javno zdravstvo iz Velike Britanije isplatila 70 miliona funti roditeljima u slučajevima 'nezakonitog rođenja' tokom pet godina. To uključuje oko 40 milijuna funti štete u 16 slučajeva u kojima su roditelji tvrdili da ih na prenatalnom pregledu nisu upozorili na rizik da će se njihovo dete roditi s invaliditetom.

foto: Printscreen/facebook

Edyta Mordel tužbu je digla radi naknade za povećane troškove za odgoj deteta te za činjenicu da ne može raditi dok brine o njemu, pa gubi i zaradu.

Kaže da je, nakon što je 2014. godine otkrila da je trudna, babici odmah rekla da želi testiranje na Daunov sindrom. Kad je otišla na pregled u 12. nedelji trudnoće, verovala je da je test sproveden i da su svi nalazi ok, no ispostavilo se da test nije sproveden, a lekar koji je radio skeniranje u beleškama je zapisao da je 'odbila test na Daunov sindrom'.

Advokati Državnog zavoda za zdravstveno osiguranje Velike Britanije drže se toga i tvrde da je gospođica Mordel odbila to testiranje, pa gorko požalila nakon što se dečak rodio, no ona kaže kako je oduvek bila svesna rizika i sigurna u odluku da želi to testiranje.

- Razgovarala sam s babicom o testiranju na Daunov sindrom i sama sam se dosta informisala o tome, te pogledala mnogo videa i čitala o testiranju. Od samog početka sam bila sigurna da ću pristati na to testiranje i da neću doneti drugu odluku - kaže majka. Nen advokat, Clodagh Bradley QC, rekla je da bi testiranje otkrilo visoki rizik od Downa, a dalji testovi potvrdili bi stanje, zbog čega bi majci ponudili pobačaj.

-Ona i njen partner, Aleksanderov otac Lukasz Cieciura, složili su se da bi prekinuli trudnoću - tvrdi advokat. Umesto toga, rodila je carskim rezom u bolnici Royal Berkshire u januaru 2015. godine. Lekarsko svedočenje kaže da je bila 'jako uznemirena i ljuta' kad je Aleksanderu dijagnosticiran Daunov sindrom.

Advokat Michael De Navarro QC, koji zastupa Državni zavod za zdravstveno osiguranje, tvrdi, pak, da se gospođica Mordel predomislila oko testiranja između razgovora s babicom i pregleda. Rekao je da je relativno uobičajeno da trudnice odbijaju testiranje kad saznaju da ono nosi rizik od pobačaja kod jedne od 50 osoba.

- Gospođica Mordel bila je mlada majka, s relativno niskim rizikom od toga da beba ima Daunov sindrom, pa je odbila testiranje - tvrdi Michael De Navarro. Dodaje da je nezamislivo da bi lekar zapisao da je majka odbila testiranje, a da nije tako.

- Ne samo da njena kopija beleški sa pregleda sadrži izveštaje o testiranjima u kojima je pisalo da je testiranje na Daunov sindrom odbijeno, već je morala shvatiti da nikada nije dobila rezultate pregleda koji bi joj potvrdili da nema rizika od Daunovog sindroma - upozorava taj advokat.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.