IRAN OTKRIO ZBOG ČEGA JE OBOREN AMERIČKI DRON: Pored njega je letelo nešto OPASNO ZA NJIH - Amerikanci opet lažu?
General Hajizadeh, Foto: Youtube printscreen

detalji eskalacije

IRAN OTKRIO ZBOG ČEGA JE OBOREN AMERIČKI DRON: Pored njega je letelo nešto OPASNO ZA NJIH - Amerikanci opet lažu?

U petak popodne, iranska vojska je predstavila olupinu američkog drona

Objavljeno:

Komandant iranske vazduhoplovne snage korpusa Islamske revolucionarne garde tvrdi da je obaranje američkog drona upozorenje američkim vojnim avionima koji su leteli uz njega.

Brigadni general Hajizadeh izjavio je državnoj televiziji da je glavni razlog za obaranje bespilotne letelice, koja je označila ozbiljnu eskalaciju napetosti sa SAD-om, prisiljavanje američkih vojnih aviona P-8 da promene kurs, prema iranskim medijima.

Hajizadeh takođe tvrdi da je u avionu bilo 35 ljudi, iako nije naveo izvor za ovu cifru. Pored toga, on tvrdi da je američka vojska dva puta upozorena na predstojeći napad na avion ako oni ne promene kurs.

- Dvaput smo ... poslali upozorenja - rekao je Hajizadeh, kako ga navodi AFP.

Hajizadeh je dodao da je čak i autonomni avion američke vojske imao mogućnost prenošenja poruka svojim operaterima hiljadama kilometara dalje.

- Ovaj avion poseduje sistem koji mu omogućava da prenosi signale i informacije koje prima u svoj centralni sistem - rekao je on, dodajući da je nalog dat tek nakon što je avion konačno ušao u iranski vazdušni prostor u 4:05 po lokalnom vremenu.

U petak popodne, iranska vojska je predstavila olupinu američkog drona. Vašington tvrdi da je njegov avion oboren iznad međunarodnih voda.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.