VOJSKA SAD OBJAVILA DOKAZ DA JE IRAN NAPAO TANKERE: Mornari ipak tvrde nešto drugo! Da li će ovo biti POVOD ZA RAT?
Vojska tvrdi da su ovde udarile mine, Foto: EPA/US CENTRAL COMMAND

napetost

VOJSKA SAD OBJAVILA DOKAZ DA JE IRAN NAPAO TANKERE: Mornari ipak tvrde nešto drugo! Da li će ovo biti POVOD ZA RAT?

Priča mornara daje drugačiju verziju od one koju je iznela američka vojska

Objavljeno:

Američka vojska objavila je video snimak na kojem se, kako tvrdi, vidi kako iranska Revolucionarna garda uklanja minu koja nije eksplodirala sa jednog od dva napadnuta naftna tankera uOmanskom zalivu.

Centralna komanda američke vojske objavila je i fotografiju na kojoj se navodno vidi magnetna mina, koja je pričvšćena za jednu stranu japanskog broda, pre nego što je uklonjena, prenosi Rojters.

Portparol centralne komande Bil Urban rekao je da je brod iranske Revolucionarne garde primećen u 16.10 po lokalnom vremenu, kako se približava japanskom tankeru.

- On je posmatran i snimljen kako uklanja neeksplodiranu magnetsku minu sa 'Kokuka kurejdžesa' - naveo je Urban u saopštenju, a prenosi Rojters.

Glas Amerike ranije je preneo da su dva naftna tankera oštećena u napadima u Omanskom zalivu nadomak obale Irana - jednom od najprometnijih morskih puteva za prevoz nafte na svetu, Norveška pomorska agencija saopštila je da su se tri eksplozije dogodile na norveškom tankeru, a prethodno je napadnut tanker u vlasništvu Japana.

Americki državni sekretar Majk Pompeo za napad je optužio Iran na osnovu, kako je rekao, obaveštajnih podataka o korišćenom oružju.

Zbog napada, cena nafte skočila je za četiri odsto.

Mornari tankera "Kokuka Courageous", jednog od brodova napadnutih u četvrtak u blizini Ormuskog moreuza, videli su "leteće objekte" neposredno pre napada, što može značiti da brod nisu oštetile mine, saopštila je japanska kompanija koja poseduje napadnute brodove.

Ta priča daje drugačiju verziju od one koju je iznela američka vojska.

Japanski tanker koji je prevozio naftu u Singapur i Tajland juče je dva puta napadnut u blizini Ormuskog moreuza. Brod je oštećen a posada je bila primorana da se evakuiše.

Predsednik kompanije Jutaka Katada je danas rekao da veruje da su leteći objekti koje su mornari videli možda meci i odbacio navode o minama i torpedima jer su sva oštećenja na brodu bila iznad vode. Navode o napadu minama je nazvao "lažnim".

Katada je rekao da su mornari primetili i iranski ratni brod ali nije precizirao da li se to desilo pre ili posle napada.

Tvrdnja SAD da je Iran u četvrtak napao i zapalio dva broda-tankera u Omanskom moru su "neosnovane", saopštio je danas Teheran i zauzvrat optužio Vašington za "diplomatsku sabotažu".

- To što su SAD hitro iskoristile priliku da iznesu navode protiv Irana bez ikakvih naznaka konkretnih ili posrednih dokaza, jasno pokazuje da su prešli na plan B: diplomatsku sabotažu i šminkanje ekonomskog terorizma protiv Irana - naveo je na Tviteru šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova je takođe izdalo saopštenje u kojem je tvrdnja državnog sekretara SAD Majka Pompea ocenjena kao "neosnovana".

- Optužiti Iran za sumnjive i nesrećne nesreće u kojima su žrtve tankeri, očigledno je najlakše za Pompea i druge američke zvaničnike- rekao je portparol iranskog MSP Abas Musavi.

On je naveo da je Iran "odgovoran za očuvanje bezbednosti u Ormuskom moreuzu" i da je pritekla "u pomoć" brodovima u nevolji i "spasla" njihove posade.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.