MIGRANTI SE VIŠE NEĆE MOLITI U PODRUMIMA: Otvara se prva džamija u Atini!
Neki se protive podizanju džamije u grčkoj prestonici, Foto: Filip Plavčić

Izgradnju odobrio parlament

MIGRANTI SE VIŠE NEĆE MOLITI U PODRUMIMA: Otvara se prva džamija u Atini!

Ministar obrazovanja i religije Kostas Gavroglou izjavio je u petak da će nakon dugog odgađanja otvorenje biti u septembru

Objavljeno:

Grčki ministar obrazovanja i religije Kostas Gavroglou izjavio je u petak da će nakon dugog odgađanja prva džamija finansirana od države najverovatnije biti otvorena u septembru, oko tri godine nakon što je njenu izgradnju odobrio parlament.

Gavroglou je to izjavio tokom posete skoro dovršenoj džamiji u predgrađu Atine, u pratnji predstavnika muslimanske zajednice. Njena izgradnja postala je kontroverzna, jer se neki protive podizanju džamije u grčkoj prestonici.

- Prva molitva imama održaće se u atinskoj džamiji. Nadamo se da će to biti u septembru - izjavio je Gavroglou.

Džamija koju su odobrili poslanici izgrađena je u većinski industrijskom delu prestonice, i postaće mesto molitve za grčku muslimansku imigrantsku zajednicu i posetioce. Desetine hiljada muslimanskih migranata žive u široj regiji Atine, i često obavljaju molitve u neformalnim prostorijama, podrumima ili neiskorišćenim prodavnicama.

Gavroglou je naglasio da je atinska džamija, za razliku od većine u Evropi, javna i da nije mesto molitve u privatnom vlasništvu.

- Ona ne pripada nikome, jer pripada svima nama i svima vama. Ovde vlasnik nije pojedinac niti zajednica, nije ni društvo ni strana zemlja - kazao je grčki ministar.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.