ONA ĆE BITI PRVA KANCELARKA AUSTRIJE U ISTORIJI: Nakon smene Kurca, vodiće prelaznu vladu!
Brigita Birlajn, Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

brigita birlajn

ONA ĆE BITI PRVA KANCELARKA AUSTRIJE U ISTORIJI: Nakon smene Kurca, vodiće prelaznu vladu!

Ona će da vodi kabinet do izbora, saopštilo je Predsedništvo.

Objavljeno:

Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen nominovao je Brigitu Birlajn, predsednicu Ustavnog suda, za privremenu kancelarku.

Ona će da vodi kabinet do izbora, saopštilo je Predsedništvo.

Vladi Sebastijana Kurca izglasano je nepovrenje 27. maja nakon skandala koji je izbio posle objavljivanja snimka sa Ibice na kojoj se nalazi lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe.

Privremeni kabinet vodiće zemlju do prevremenih izbora koji će da budu održani u septembru.

Brigite Birlajn, koja važi za osobu konzervativnog političkog opredeljenja, prva je žena koja je u istoriji Austrije postavljena na funkciju kancelara.

Ona je od 2018. godine predsednica Ustavnog suda i smatra se nadpartijskim kadrom, ali je oba velika „skoka“ u svojoj karijeri ostvarila pod vladom koju su činili Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO), najpre 2003. kada je postala potpredsednica, i prošle godine kada je postavljena za predsednicu Ustavnog suda.

Birlajn je rođena u porodici državnih službenika i želela je da studira umetnost ili arhitekturu, ali ju je majka, koja je završila umetnost, savetovala da ipak upiše prava.

Završila je studije u roku i sa 26 godina položila državni ispit, te je sa 28 godina postavljena za državnog tužioca, a sa 41 bila je na dužnosti glavnog tužioca.

Takođe, bila je i predsednica predsednica Udruženja državnih tužioca Austrije, funkciju koju je držala dugo godina do ulaska u Ustavni sud.

Za porodicu, zbog karijere, nije imala vremena, te živi u vanbračnoj zajednici sa jednim penzionisanim sudijom.

Birlajn je imenovana za mandatara za formiranje prelazne vlade, koja će biti na dužnosti do formiranja nove vlade nakon prevremenih izbora koji treba da se dorže u septembru.

Van der Belen je, predstavljajući mandatara kojeg je izabrao, rekao da je dogovoreno da će prelaznu vladu činiti eksperti, o čemu postoji koncenzus sa parlamentarnim strankama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.