SKUPA I DOBRO OSMIŠLJENA ZAMKA: Ovo su svi FRAPANTNI DETALJI snimka koji je srušio vladu AUSTRIJE
Snimak koji je srušio Štrahea, Foto: Youtube printscreen

kako je sve sprovedeno u delo?

SKUPA I DOBRO OSMIŠLJENA ZAMKA: Ovo su svi FRAPANTNI DETALJI snimka koji je srušio vladu AUSTRIJE

Skandal koji je usledio nakon objavljivanja videa "Ibiza afera" nije samo izazvao ostavku Štrahea kao zamenika kancelara, već i kolaps austrijske koalicijske vlade

Objavljeno:

Bila je topla, letna noć u luksuznoj vili na Ibici.

Za večeru su bili carpaccio i tartar sa brancinom, sa šampanjcem, votkom i puno Red Bull-a, jednim od omiljenih napitaka desničarskog austrijskog političara Hajnc Kritijana Štrahea.

Došao je u vilu da upozna elegantnu ženu u crnoj dizajnerskoj haljini i visokim potpeticama, koja je rekla da je Aliona Makarova, bogata nećaka ruskog oligarha Igora Makarova.

Gospodin Strahe je bio uzbuđen, ne samo zbog žene, koju je opisao kao "seksi", već i zbog njenih očiglednih predloga podrške njegovoj krajnje desnoj Stranci slobode, u zamenu za sumnjive poslove. Ali gospodin Makarov nema nećaku.

Celo veče u julu 2017. godine, zajedno sa Mercedes Maibachom i BMV M4 sportskim automobilom, bila je razrađena zamka, za koju je g. Štrahe pao. Sve je bilo tajno snimljeno, u onome što je izgledalo kao detaljno pripremljena i dobro finansirana operacija navlačenja.

Prošle sedmice su ga objavile dve nemačke novine, Suddeutsche Zeitung i Der Spiegel. Suddeutsche Zeitung kaže da su skrivene kamere i mikrofoni instalirani u prekidačima za svetlo i u ćeliji za punjenje mobilnih telefona u vili. Mikrofoni su "zabeležili gotovo svaku reč koju su izgovorili" tokom sastanka koji je trajao gotovo sedam sati, navodi se u novinama.

Skandal koji je usledio nakon objavljivanja videa "Ibiza afera" nije samo izazvao ostavku Štrahea kao zamenika kancelara, već i kolaps austrijske koalicijske vlade, sastavljene od Stranke slobode i konzervativaca na čelu s kancelarkom Sebastianom Kurcom.

Ko je bio iza video snimka?

U Austriji ima mnogo spekulacija, ali nema konkretnih odgovora. Ni Suddeutsche Zeitung ni Der Spiegel nisu otkrili od koga su ga dobili. U svom govoru o ostavci, gospodin Štrahe je rekao da je bio žrtva "namjrnog političkog napada".

Video, rekao je on, bio je "zamka, kojom su upravljale obaveštajne agencije". Ali nije precizirao koje tajne službe sumnja. Takođe je aludirao na kontroverznog izraelskog spin doktora, Tal Silberstajna, koji ima veze s opozicionim socijaldemokratima u Austriji i nemačkim satiristom Janom Bohmermanom.

Silberstajn je osudio Štrahea zbog "lažne i neutemeljene optužbe" kao pokušaj da se javnosti skrene pažnja od skandala.

Još u aprilu, Bohmerman je pomenuo "poslovne prijatelje FPO u vili ruskog oligarha na Ibici" na ceremoniji dodele nagrada, nekoliko nedelja pre nego što je video objavljen. Menadžer satiričara kaže da je on znao za video, ali mu nije ponuđen.

Može li Rusija biti uključena?

Postoje spekulacije o mogućim vezama sa Rusijom, s obzirom na to da se žena u video spotu predstavljala kao nećaka ruskog oligarha. Kremlj je negirao da ima bilo kakve veze sa video snimkom. Analitičari ovde kažu da bi bilo čudno da ruska vlada stoji iza toga, jer je tradicionalno imala jake, srdačne odnose sa Strankom slobode, koja ima sporazum o saradnji sa strankom Ujedinjene Rusije predsednika Vladimira Putina.

Ali zašto je snimak - snimljen u 2017. - tek sada izronio? Glasine o snimku su kružile mesecima. Neki smatraju da to možda nije imalo nikakve veze sa stranim uplitanjem i da je to unutrašnja austrijska afera; možda politička ili lična osvetu.

Drugi misle da bi to mogla biti neka vrsta mafijaške osvete. Ali ovo je sve nagađanje. Austrijski mediji su objavili priče o advokatu i detektivu iz Beča, koji je možda mogao da pomogne u ubistvu. Identitet i motivi onih koji stoje iza videa, kao i razlozi za njegovo objavljivanje, ostaju misterija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.